Creure en les enquestes

La guerra psicològica en campanya electoral es juga en les xarxes socials, però l’armament pesant continuen sent les enquestes. Encara que tenguin la mateixa credibilitat que les promeses dels animals polítics en zel.

Pensàvem que en aquesta veda vigent cap altre pronòstic superaria el que va fer públic el mateix president en funcions en un berenar amb la premsa. El motiu no és que apuntàs resultats estranys, sinó que assumia amb naturalitat una castanya que encara pot ser més grossa. I perquè ho feia el mateix president, sense intermediaris, per donar un titular. Ara aquell pronòstic l’ha superat l’enquesta d’una associació ultradretana pròxima al líder popular que ha tengut un ressò insòlit en tots els  mitjans. I que denotaria les preferències polítiques dels simpatitzants del lobby en qüestió. And the winner is... Que la majoria dels 'supporters' del Círculo Balear diguin que votaran Ciutadans alliberarà el PP del llast gonella en el postpartit, quan els diputats encapçalats per Pericay no puguin decantar cap balança en les negociacions per formar govern. En el millor dels casos, i a canvi del suport per mantenir l’Ajuntament de Palma, els populars podrien oferir a la nova dreta uns diputats per formar grup propi. Perquè aquesta operació tengui la màxima càrrega simbòlica, podríem demanar que algun dels escons en qüestió fos el cervell de la implantació de la marca taronja a Mallorca.

L’enquesta seriosa d’aquest cap de setmana és la de l’IBES per a 'Última Hora', que almanco obre la mostra més enllà dels amics i coneguts i pinta un Parlament colorista, amb una part baixa de la forquilla popular que faria de pedra d’esmolar. Altra vegada es fia tot als pactes i, en una situació de quasi-equilibri entre PSIB i Podem, aquests darrers podran fer valdre l’argument que el diputat per Formentera és, moralment, una miqueta seu, després de la retirada de la candidatura en la pitiüsa del sud.

Si li haguéssim de donar credibilitat total, el sondeig de l’IBES perd consistència per les dates en què es varen fer les  preguntes: es va acabar abans de començar la campanya. Em direu que està sent molt ensopida, amb poc moviment i menys propostes – catenaccio pur, que deia en Quim Torres en la contra de diumenge–, però en aquest temps sempre n’hi haurà hagut més de dos que hauran llegit el programa de la seva opció a priori, o llegit qualque piulet decebedor. Alguns partits, en lloc de sumar, van restant...