OBSERVATORI

L’ecotaxa encara fa por

El porc li va dir a l’ase “orellut”, i Bauzá va qüestionar l’empatia de Rajoy després de passejar-lo per Ciutat esquivant improperis. En el míting de Son Moix, el president del PP va aconseguir empatitzar amb el públic recuperant del catàleg dels terrors de l’avern la maleïda ecotaxa, aquell vell mopi l’aplicació del qual malmetria l’atractiu turístic de les Balears i duria altres calamitats ignotes. El programa popular per a aquestes eleccions no du l’ecotaxa ni res que s’hi assembli. De fet, els populars donen a entendre sempre que poden que si fos per ells no hi hauria impostos. Ni diputats, si tant vols.
El programa del PSIB recorda que la pujada de l’IVA turístic del 7 al 10% va suposar un increment mitjà de la despesa diària del turista d’uns 2 euros, més del que implicava el polèmic impost en el seu dia. Els socialistes proposen en majúscules i en negreta un “tribut propi de la comunitat autònoma” que gravi estades en establiments turístics, tot i que, per a tranquil·litat dels hotelers i potser del mateix Rajoy, només “es valorarà en cas que no s’arribi a un acord netament favorable per a Balears en matèria de Règim Especial i Finançament Autonòmic”. Fons d’armari electoral?

Proposta per les Illes deixa oberta la possibilitat d’alguna mesura en aquest sentit en “habilitar noves fórmules (...) per disposar de més recursos humans, econòmics i materials” per als Espais Naturals Protegits.

MÉS per Mallorca ventila la proposta amb una “taxa de reinversió” que, segons van explicar en el seu moment –no està escrit al programa–, es recolliria als ports i als aeroports i destinaria a inversions en medi ambient, educació i innovació.
Si cercam el compromís programàtic en la web balear de Ciutadans, l’apartat de ‘Propuestas’, com en el de ‘Candidatura municipal’, informa que “no se encontró la página”. Imaginam que es deu trobar en algun replec del programa popular, o que s’ha eliminat per evitar renúncies de candidats, com ha passat a Mataró.

I pel que fa a Podem, la idea és aplicar una taxa ambiental i d’innovació, amb caràcter mediambiental, social i finalista. Recull una proposta extensa pel que fa a les inversions que generaria, tot i que, com fa MÉS, evita introduir en el programa com es recaptaria.

L’ecotaxa, es veu, encara fa por.