OBSERVATORI

Prospeccions i compromisos

Onze banderes blaves menys a les platges de les Balears. La claca empresarial turística no ha piulat, encara que aquest és un dels criteris de qualitat amb què solen vendre, sempre de cara a la galeria, els hotels de les Balears. En campanya electoral i amb el govern en mans dels altres perdre’n dues hauria estat una catàstrofe. Una temporada insalvable, vaja.

Quan llegíem això de les banderes, l’associació Mar Blava es manifestava a Madrid per reclamar la declaració d’impacte negatiu de les prospeccions petrolíferes i el candidat de MÉS, Biel Barceló, es feia una foto amb els peus en remull i dos voluntaris embetumats de petroli sortint de la mar. Ha estat la manera de reiterar el rebuig a unes prospeccions que es varen aprovar amb nocturnitat i traïdoria el desembre de 2010, quan les Balears encaraven el darrer semestre de govern del darrer Pacte de Progrés i a Madrid governava el PSOE. Setmanes després ho va denunciar el GEN, i tothom va mirar cap a una altra banda fins que, passades ja les eleccions aquí i allà, a Abel Matutes se li va ocórrer posar el crit al cel. El silenci del gener de 2011 és un greuge més d’aquella entesa que es va empassar amb mal de cor un hospital que tendrem permanentment sota sospita i un palau de congressos ruïnós, per posar només dos exemples. Amb el criteri d’acció del PP, Son Espases i palau de congressos haurien seguit la mateixa sort que l’ecotaxa, Televisió de Mallorca i el Decret de mínims. I llavors és quan Bauzá pren la paraula als 'Desayunos de TVE' i posa en alerta els electors contra els "extremistes".

Les iniciatives dels pactes d’esquerres a les Balears han estat sempre reversibles. Al PP no li ha tremolat mai la mà per desfer allò que havien construït els predecessors. S’ho ventilen amb un concís "això era en el programa»".

Potser caldria que les opcions que han de prendre el relleu al Govern del TIL, els centres comercials i Canyamel, el mateix d’aquell conseller de Turisme amb els testicles de cérvol al cap, es comprometessin amb punts concrets del programa de manera radical. Sense arribar a l’extremisme del Govern en funcions, si voleu, però aquest 2015 no ens haurien de decebre.