OPINIÓ

La mort del míting?

Entre els dos actes centrals de campanya del PSIB i Guanyem no varen arreplegar dues mil persones, tot i la presència dels líders estatals del PSOE i Esquerra Unida. Podem fa l'acte central de campanya aquest dimecres, al mateix espai obert que varen triar els socialistes. Tots escrutàrem amb curiositat l'amfiteatre del parc de la Riera per trobar les diferències –i les similituds– entre els assistents a les dues convocatòries, convençuts, d'entrada, que un míting no condicionarà el vot de ningú.

El míting és un format arcaic que ja fa anys que es munta bàsicament de cara a la cobertura televisiva, assegurada per una normativa electoral tronada i desinformant. I ja només veim desplegaments espectaculars en ocasions comptades: la inversió és poc rendible i, a més, mala de justificar. Tot i així, hi perseveren. Deu ser que li troben un cert gust.

Hi perseveren també els 'petits': El Pi i MÉS han coincidit, com socialistes i Podem, amb l'espai triat. En aquest cas, un teatre que la setmana passada varen aconseguir omplir, aquests sí, amb bones vibracions. A força de banderes i la gent necessària per fer embalum a la sala d'actes d'una escola. Públic entregat. El Partit Popular va omplir Son Moix. Segons les cròniques, a força d'autobusos pagats; Lluís Planas explicava en aquest diari en una crònica que els assistents pel seu compte a l'acte amb Rajoy havien estat just uns vuit-cents, càrrecs inclosos –compten igual, sense cap dubte. Per a qui ho fan? A part de la presència televisiva, que requereix una certa mise en scène, internament es justifica en clau de motivació dels quadres. És ben vera que, per a segons què, cal mantenir la moral ben alta.

L''acte central' és cada vegada menys 'central'. I pren més protagonisme la feina callada del dia a dia en què estan entregats els candidats. Fa la impressió que aquesta campanya s'està treballant vot per vot, amb molt de contacte i una atenció extrema a les xarxes socials. Que ara potser ja estan madures per ser decisives. El nigul més gran i més actiu serà el que marcarà la diferència.