OPINIÓ

El vot en un 'hashtag'

Per primera vegada en unes autonòmiques veim una utilització recurrent i intensiva de les xarxes socials

Per primera vegada en unes autonòmiques veim una utilització recurrent i intensiva de les xarxes socials. L'efecte d'aquest missatge està per veure, i és vera, també, que l'espectre més actiu es mou entorn de les esquerres. En plural.

A Twitter tots els partits han posat en marxa etiquetes pròpies –allò que en diuen un 'hashtag'– per potenciar el seu missatge, coincidint amb l'eslògan de campanya. L'#Anamperfeina del Partit Popular acompanya totes les piulades oficials, però ha servit també perquè usuaris contraris a la formació política fessin befa de la campanya. Els conservadors han llançat així mateix una altra etiqueta com a prioritària, #Jahohepensat. Es tracta d'una reacció directa al #Pensahi promogut des de la Federació d'Associació de Pares d'Alumnes (FAPA) per posar l'accent i recordar l'oposició a la política educativa popular.

El moviment crític amb el president Bauzá i el seu Govern ha tengut aquests anys comptes destacats a la xarxa de 'microblogging'. Potser els que més han estat els satírics @CapitàGonella (més de 3.000 seguidors) i @AinaAguilutx (poc més de 1.300 seguidors). Des del bàndol popular, el contrapès d'aquests personatges l'han portat els comptes dels diputats @AntoniCamps (uns 2.000 seguidors) i @AnaMariaAguilo (gairebé 4.000 seguidors), tots dos reals, i replegats els últims mesos en un discret segon pla.

Des d'aquesta setmana hi ha actiu el compte @HerenciaBauzà, que en 3 dies ha fet 90 piulades i ha arreplegat pocs més de 300 seguidors i es dedica a fer memòria dels fets que han marcat –negativament– la legislatura.

Pel que fa a les formacions d'esquerres, totes fan servir majoritàriament el seu eslògan. MÉS per Mallorca utilitza l'#IndignarseNobasta; el PSIB-PSOE piula amb #elcanvisegur i Podem usa #ÉsAra. Des del punt de vista de l'economia del missatge –a Twitter convé economitzar espais–, l'etiqueta del partit de Jarabo és la més eficient: 6 caràcters contra la de MÉS, que en té 18, o el #Lluitapelqueestimes (20 caràcters) de Proposta per les Illes.