URBANISME

El Consell suspèn la tramitació de les Normes Subsidiàries d’Andratx

El Consistori pretenia reclassificar tres ANEI com a sòl urbà

El Consell de Mallorca decidí ahir suspendre provisionalment l’aprovació definitiva de la revisió de les Normes Subsidiàries que tramita l’Ajuntament d’Andratx. Així ho acordà la Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme que, precisament, es constituí ahir de matí d’acord amb la nova composició de la institució insular.

La Comissió, el màxim òrgan polític en matèria d’urbanisme i territori a nivell insular, talla les ales a les intencions de l’Ajuntament, que continua en mans del Partit Popular i d’El Pi amb Jaume Porsell al capdavant, de classificar com a sòl urbà els tres àmbits considerats Àrea Natural d’Especial Interès de Biniorella, Montport i costa d’Andratx. Tanmateix, diu el Consell, aquestes zones, que foren protegides per la Llei 4/2008 de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible, s’han de classificar com a sòl rústic protegit.

El Consell de Mallorca considera així que les tres propostes de classificació de sòl urbà de tres àmbits considerats ANEI -l’antic pla parcial de Biniorella, el pla parcial de Montoport fase 3 i l’antic pla parcial de la costa d’Andratx- suposen deficiències importants en tant que l’Ajuntament les vol classificar com a sòl urbà.

Un informe jurídic de l’Ajuntament d’Andratx fins i tot informà desfavorablement aquest intent de canvi de classificació. Per tot això, i atès que les deficiències detectades són greus, la Comissió va suspendre ahir la tramitació del planejament andritxol. Amb tot, una esmena permet a l’Ajuntament aportar “altres dades o justificacions que puguin alterar el sentit d’aquestes deficiències”, cosa que fou rebuda com una “bona notícia” pel consistori ja que aquesta esmena permetrà “demostrar que estaven dotats de serveis en el moment d’entrar la llei en vigor”.

En qualsevol cas, aquesta suspensió farà necessari que l’Ajuntament hagi de passar les noves Normes una altra vegada per un nou tràmit d’exposició pública, tota vegada que s’hagin esmenat les deficiències.

El dictamen de la Comissió Insular de Medi Ambient evita, per tant, que l’Ajuntament aconsegueixi eludir el compliment de la legalitat urbanística de l’Ajuntament d’esquivar l’enderrocament dels dotze apartaments il·legals de Cala Llamp mitjançant la tramitació d’aquesta revisió de les Normes. Precisament, un d’aquests terrenys que l’equip de Govern de Porsell pretenia reclassificar és on hi ha els 12 apartaments il·legals de Cala Llamp, que compten amb una sentència de demolició del TSJIB.

L’Ajuntament pretenia evitar una indemnització que es preveu que serà important, una vegada que els propietaris dels apartaments il·legals reclamin els perjudicis ocasionats per una llicència irregular atorgada per Eugenio Hidalgo.