OBSERVATORI

Educació, després del TIL

El TIL ha passat definitivament a la història i prova d’això és la petició concreta que va fer el nou superdirector general d’Educació, Personal Docent, Universitats i Recerca, Miquel Deyà, dilluns als directors de les escoles i instituts de sa Pobla i de Marratxí: que facin, com a mínim, una assignatura més en castellà. Pel que fa a l’anglès, basta que “aprofitin” els recursos que tenen ara gràcies al TIL.

En les reunions d’Educació amb els municipis que es fan a la quarta planta d’Alfons el Magnànim, la reflexió dels convidats sol ser la mateixa: que hi ha moltíssims problemes fruit de les retallades a què cada dia s’han de fer front als centres i que aquests són els seus problemes reals. Ràtios que fan les classes ingovernables, baixes que no es cobreixen fins al cap de quinze dies o un repartiment poc equilibrat dels alumnes amb necessitats especials de suport educatiu són l’escenari habitual de mestres i professors i el que demanen són recursos perquè es reverteixi.

Amb aquests assumptes, precisament, haurà de bregar Núria Riera aquest dimarts que ve, en la primera Mesa Sectorial d’Educació del seu mandat com a consellera del ram. Després de dues setmanes de primeres rondes de contactes amb agents socials, directors i batles -que, per cert, ha començat per majoria del PP, tret de Porreres, governada per CxI, amb una relació de 5 a 1-, serà aleshores quan la nova consellera s’estrenarà de veres en la negociació i en l’art del diàleg.

Cansats de preteses negociacions que només servien per encalentir la cadira durant hores i fomentar alguna úlcera d’estómac, els sindicats havien acordat prolongar l’ultimàtum que havien posat a la predecessora de Riera, Joana Maria Camps, per arribar a un acord. La primera data que fixaren era el 7 d’octubre, però el relleu de la menorquina va fer que concedissin una setmana més en senyal de cortesia. I el fet és que la nova data assenyalada és dia 15, només un dia després de la reunió de la mesa. Amb el poc marge que hi ha, bastarà una sessió amb Riera per posar-se d’acord? O els sindicats hauran de tornar a baratar de data d’ultimàtum? La urgència la imposa la redacció dels pressupostos de la Comunitat per a 2015, que haurien d’incloure les partides del que s’acordi en matèria de millores en els centres.