REVISIÓ DE CONCERTS EDUCATIUS

Educació aposta per mantenir el concert a Primària

Els cursos de 1r i 2n d’ESO, per contra, continuarien sense estar finançats amb doblers públics

La Conselleria d’Educació va oferir ahir a les escoles del Parc Bit, vinculades a l’Opus Dei, continuar concertant els cursos que van entre tercer i sisè de Primària. És a dir, finalment, i després de la revisió del conveni signat entre l’exconsellera Joana Maria Camps i l’entitat promocions educatives S’Embat SA, empresa que gestiona les escoles Aixa i Llaüt, la situació quedaria igual que el curs passat, si finalment aquesta decisió es formalitza.

Quatre sentències judicials prèvies, sumades a la resolució judicial que es va conèixer aquest dijous, haurien estat determinants a l’hora de prendre aquesta decisió.

La proposta es va donar a conèixer ahir migdia en una reunió que mantingué el conseller d’Educació, Martí March, acompanyat del director general de Planificació, Antoni Morante, amb els representants dels centres educatius Aixa i Llaüt.

La proposta va ser traslladada el mateix horabaixa d’ahir a la direcció dels centres, tot i que no s’arribà a cap acord concloent d’acceptació o no de la proposta. En qualsevol cas, fonts dels centres apunten que la posició final s’hauria de sotmetre a una assemblea amb les associacions de pares i mares d’alumnes del centre, que han augmentat el nivell de mobilització durant les darreres setmanes arran de l’inici del procediment de revisió d’ofici dels concerts educatius subscrits el juliol de 2014 per part del Govern de Bauzá.

Dilluns, in extremis, la direcció dels centres presentà tota la documentació que els requeria el Govern, la relació de sous del professorat dels cursos que es concertaren l’any passat i de les despeses corrents del centre associades a aquests cursos. S’havia sol·licitat en el marc de la revisió d’ofici dels concerts que inicià Educació el juliol després que la Intervenció General de la Comunitat Autònoma i l’Advocacia de la Comunitat detectaren irregularitats en el conveni signat entre Camps i promocions educatives S’Embat SA, pel qual l’administració es comprometia a concertar els cursos entre tercer i sisè de Primària com a contrapartida a la indemnització milionària a què el TSJIB obligava a pagar les escoles.

Una altra vegada, la Justícia ha tornat a entrar en escena aquesta setmana en relació a aquest cas per anul·lar el punt 4 de la resolució que aprovà Educació el mes de juliol per ordenar la revisió d’ofici dels concerts educatius dels cursos entre 3r i 6è de Primària i que suspenia el pagament de les nòmines i de les despeses a aquests centres mentre no es resol el fons de la qüestió. El que diu el TSJIB és que, mentrestant, ha de continuar pagant.

Martí March ho té cada vegada més difícil per actuar al marge de les resolucions judicials i tot fa preveure que els concerts a Primària s’hauran d’acabar mantenint, així com es va traslladar ahir als centres.

Segons aquesta mateixa proposta, però, sí que quedarien fora del concert educatiu les unitats de primer i segon d’ESO que les escoles vinculades a l’Opus sol·licitaren aquest estiu.

Els responsables dels centres no tenen, de moment, una posició ferma respecte de la proposta que ha fet arribar Educació i podrien elaborar una contrarpoposta, que podria ser debatuda en una nova sessió amb la Conselleria.

Tanmateix, la resolució judicial del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears coneguda aquest dijous lleva pressió a les dues parts, perquè obliga l’administració a pagar els concerts mentre no es resol definitivament l’assumpte. D’aquesta manera, el curs, que comença aquest proper divendres, dia 11, s’encetarà amb la subvenció del Govern en virtut del compliment de la resolució judicial, si encara no hi ha una decisió definitiva que tanqui la revisió d’ofici.

Revisió d’ofici d’un conveni que no es tramità bé

El conveni entre les escoles Aixa i Llaüt i la Conselleria d’Educació, liderada per Joana M. Camps, se signà el juliol de 2014 sense que hi hagués cap informe jurídic que el sustentàs. De fet, el primer indici d’irregularitat arribà el febrer d’enguany, quan la Intervenció General de la CAIB ja sol·licità informació a Educació perquè no tenia constància que l’administració hagués de pagar els concerts. Finalment, segons fonts d’Educació, es constatà que el conveni no s’havia tramitat segons els canals que marca la legalitat, però Intervenció permeté que s’acabàs el curs per no ocasionar més perjudicis. Amb l’entrada del nou Govern, es trobà amb aquesta situació no resolta, per la qual cosa Martí March n’autoritzà la revisió d’ofici.