26/09/2015

Els cetacis, ‘l’escut’ del Govern per evitar les prospeccions

4 min
Els cetacis, ‘l’escut’ del Govern per evitar les prospeccions Menorca vol que les Reserves de la Biosfesta s’oposin a les prospeccions

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha enviat una petició formal a la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, en què l’insta a declarar zona protegida el corredor de migració de cetacis que hi ha entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià. Mitjançant una carta enviada aquest 21 de setembre, Vidal demana a Tejerina que inclogui aquestes aigües a la llista de Zones Especialment Protegides d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), una figura de protecció d’àmbit europeu resultat del Conveni per a la Protecció de la Mar Mediterrània, conegut com a Conveni de Barcelona, que forma part del Programa de Nacions Unides per a la Protecció del Medi Ambient.

El Govern ha de recórrer a l’Estat per reclamar la protecció d’aquesta àrea marina a causa que l’àmbit que abraça no té cap continuïtat ecològica amb cap espai natural terrestre protegit. És per això que la carta ha estat remesa també a la seu d’aquest organisme, a Atenes, per fer-lo també coneixedor d’aquesta petició formal al Ministeri i “pregant-li la seva intercessió per a l’efectiva declaració de la ZEPIM”, exposa la missiva, a la qual ha tingut accés l’ARA Balears.

El corredor de migració de cetacis que es vol protegir s’estén des del golf de Lleó i passa per les aigües al nord-oest de les Illes Balears, que limiten amb Catalunya i el País Valencià. La protecció “és essencial perquè el rorqual comú pugui dirigir-se a la primavera a la mar de Ligúria a alimentar-se de krill i, després, a la tardor, retornar pel mateix corredor per després dispersar-se pel sud-est d’Espanya i el nord d’Àfrica”, motiva el Govern balear.

Vicenç Vidal es fonamenta en el reconeixement científic amb què compta aquesta àrea per tocar la porta de Madrid i demanar que compleixi amb el que estableix el Conveni de Barcelona. De fet, el mateix Ministeri encomanà i finançà, l’any 1999, a les universitats deBarcelona, València i l’Autònoma de Madrid, l’elaboració d’un informe per identificar les àrees d’especial interès per a la conservació dels cetacis en el Mediterrani espanyol i prendre les mesures de protecció oportunes. El resultat fou un document publicat l’any 2002, conegut com Projecte Mediterrani, que detectà fins a 8 espècies de cetacis a les aigües que hi ha entre les Illes Balears i Catalunya (dofí mular, comú i llistat; calderó gris i comú; catxalot; zífid comú i rorqual comú). A més, proposà la declaració de ZEPIM per a la ruta migratòria front les costes de les Illes, Catalunya i el País Valencià, així com una altra davant les costes de Múrcia, Andalusia i Ceuta.

Malauradament, tant l’informe com les propostes que s’hi feren acabaren dins un calaix i els successius ministres de Medi Ambient que hi ha hagut d’ençà de 2002 no han arribat a fer la passa de declarar de manera efectiva la protecció d’aquestes àrees, tal com proposen els científics.

Prospeccions, prohibides

Tot i que en les missives que ha enviat el Govern no hi figura cap menció explícita a les prospeccions petrolíferes que s’estan tramitant a Madrid, la declaració d’aquesta ruta migratòria de cetacis com a Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània faria inviable els permisos per fer-hi qualsevol tipus de sondeig sísmic.

De fet, l’informe del Projecte Mediterrani estableix una sèrie de mesures de conservació entre les quals figura la “regulació i fins i tot prohibició de qualsevol activitat relativa a l’exploració, modificació o explotació del sòl o del subsòl”, cosa que inclou evidentment les prospeccions per identificar possibles bosses d’hidrocarburs.

A pesar que el Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Alimentació no hagi procedit a la declaració de ZEPIM de l’àrea de migració de cetacis, aquesta sí que es reconeix i es té en compte en els informes que ha elaborat el mateix ministeri en relació amb els projectes de prospeccions en tramitació. “L’àrea d’on s’han d’excloure aquestes prospeccions inclouen tots els espais naturals protegits marins o d’àmbit marítimo terrestre existents en l’àrea on es projecta l’adquisició sísmica. Dins aquestes àrees s’ha d’incloure també el corredor de migració de cetacis proposat en el Projecte Mediterrani, recull l’informe signat pel director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Pablo Saavedra, amb data de 6 de juny de 2015 en resposta al projecte presentat per Seabird/Schlumberger i que pretén fer sondejos sísmics al nord de Menorca. Aquest no és l’únic informe del Ministeri en què s’anomena el corredor de migració de cetacis.

Es dóna el cas que aquest projecte, el de Schlumberger, que planteja prospeccions en una extensió d’entre 30 i 35.000 quilòmetres quadrats, es troba afectat de ple pel corredor de cetacis. El mateix que succeeix amb els permisos que ha sol·licitat Cairn Energy a la mateixa zona, després d’haver desistit dels voltants d’Eivissa. El tercer projecte, promogut per Spectrum, també coincideix amb el corredor, tot i que en menor mesura ja que afectaria l’enorme extensió de 99.600 km2.

Des d’Aliança Mar Blava consideren el corredor de cetacis de “vital importància” i un motiu suficient per què els sondejos no haurien de tirar endavant.

Menorca vol que les Reserves de la Biosfesta s’oposin a les prospeccions

Menorca exposà la seva preocupació pels projectes de prospeccions petrolíferes durant la darrera reunió del Consell de Gestors de la Reserva de la Biosfera. La trobada va tenir lloc a la seu de l’Organisme autònom de parcs nacionals a Madrid, i davant l’abast dels projectes, s’ha decidit que aquesta qüestió sigui elevada al Comitè del Programa Man (Man and Biosphere) Espanya, que té previst reunir-se a final de mes.

A la trobada hi participaren els gestors de més de 35 Reserves de la Biosfera del territori espanyol. Per part de l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera hi foren presents la directora insular, Irene Estaún, i el cap de secció de Medi Ambient, Joan Juaneda.

L’any 2013, el mateix organisme ja abordà el rebuig a les prospeccions petrolíferes a les Illes Canàries, ja que els projectes també afecten altres Reserves de la Biosfera d’aquest arxipèlag.

stats