CONFLICTE COMPETENCIAL

El Govern dóna per feta la suspensió de la Llei de comerç i acusa Rajoy de deslleial

La més que probable suspensió del Constitucional fa inviable la moratòria els propers mesos

“Deslleialtat” i “actuació injustificada i gratuïta de Rajoy”. Amb aquestes paraules, mostra del “profund malestar” que hi ha en el Govern balear, el conseller de Treball, Iago Negueruela, contestà ahir l’anunci del Consell de Ministres de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei del comerç balear que tot indica que invalidarà la moratòria comercial que recollia l’acord de governabilitat de les forces d’esquerres, tot i que el conseller evità ahir concretar-ho.

El conseller de Treball acusa Rajoy d’haver actuat amb traïdoria per haver incomplit un principi d’acord assolit aquest dilluns en relació amb els articles de la Llei de comerç elaborada i aprovada per l’anterior Govern de Bauzá que considera que ingereix la normativa estatal. Negueruela titlla el fet “d’agressió” i remarcà ahir en una compareixença davant els mitjans de comunicació que el govern estatal anuncià el recurs d’inconstitucionalitat el darrer dia de termini i sense avisar, tot i les converses mantingudes a principi de setmana entre el seu equip i representants del Ministeri d’Economia, en el marc de la comissió bilateral. El conseller assegura que, tot i que el Govern de Bauzá tenia coneixement d’aquest conflicte de competències obert amb l’Estat, “no fou capaç de reunir-se en tot el que li quedava de legislatura”.

La directora general de Comerç, Pilar Sansó, detallà ahir la reunió per videoconferència amb la comissió bilateral i a instàncies del Govern progressista, en què el Ministeri d’Economia hauria arribat a acceptar la rebaixa que fa la llei autonòmica pel que fa als metres que ha de tenir un establiment per ser considerat gran supercífie respecte de la normativa estatal. “Pràcticament hi havia hagut acord i no entenem què ha passat”, expressava Sansó.

Segons el Govern, Madrid hauria acceptat la rebaixa de les dimensions de les grans superfícies a Balears. “Vàrem haver de renunciar a un punt que no era transcendental, però Madrid cedí en qüestions importants com les dimensions de les grans superfícies i en les autoritzacions autonòmiques”, aclarí ahir la directora general de Comerç. El Ministeri, en canvi, demanà que es rebaixàs el termini de silenci administratiu de 4 a 3 mesos i que aquest fos positiu per al sol·licitant.

Els serveis jurídics del Govern treballen des de divendres per trobar una sortida a la complicadíssima situació en què col·loca Rajoy les Balears. La suspensió cautelar de la llei és un escenari més que probable i això situa en un context de profunda “inseguretat jurídica”, com apuntà ahir Negueruela. “Ara ens podem trobar sol·licituds de grans superfícies, però aquest Govern no ho permetrà. No permetrem una agressió que posi en perill l’equilibri territorial i mediambiental”, sentencià. El recurs obre la possibilitat de construir grans superfícies de fins a 750 m2, sense tenir en compte la limitació de cada illa -que es fixava en 700m2 a Mallorca, 400 a Menorca i Eivissa i 300 a Formentera- ni la necessitat d’una autorització del Govern. Una situació de “perill greu per al nostre comerç, el territori i els llocs de feina”.

Reunió demà

El conseller ha convocat per a demà una reunió de la Comissió Interinsular Assessora de Comerç. La intenció és abordar la situació i comunicar el full de ruta planificat per Treball. Se sent “fort” per aconseguir un consens polític i social, també amb l’oposició, per defensar la llei recorreguda. El Consell de Mallorca indicà ahir que hi assistirà i apuntà que el pla director sectorial de comerç és una de les prioritats, que ja té “molt avançat”. Negueruela també ha sol·licitat una reunió urgent amb el ministre d’Economia, Luis de Guindos.