Paisatges 2.0, activisme i creativitat

Terraferida

Aquest grup d’acció a les xarxes socials de recent creació ha irromput a Twitter i Facebook amb força amb aquesta declaració d’intencions: “Mallorca: massa terra ferida, malmenada, urbanitzada, encimentada, segellada… I molta més que es manté inalterada, fèrtil i bella. I així és com la volem!”. Els seus muntatges fotogràfics cerquen remoure consciències i despertar la lluita per la protecció del territori, que ha passat a segon terme durant aquesta legislatura.

Salvem Portocolom

El col·lectiu, hereu de ‘Quin port volem?’, va més enllà de la reivindicació dels valors naturals del paisatge i impulsa accions des del 2002 per preservar la idiosincràcia d’aquest indret. La darrera campanya vol aturar el pla de l’Administració de privatitzar i explotar els fars de les Illes.

What was there

L’objectiu d’aquest col·lectiu (whatwasthere.com) és crear amb les aportacions de la gent la història fotogràfica del món “o com a mínim de tots els llocs coberts per Google Maps”, diuen.

Nación Rotonda

Les restes del naufragi de l’esclat de la bombolla immobiliària són el tema preferit del col·lectiu Nación Rotonda. Esglésies que han quedat enmig d’una rotonda, carrers que no duen enlloc i urbanitzacions fantasma són part d’aquest inventari visual del canvi d’ús en el territori en els darrers 15 anys impulsat per tres enginyers de camins i un arquitecte a través de nacionrotonda.com.

Salvem els paisatges de les Illes Balears

“Continua essent necessari salvar els paisatges de les Illes Balears. Ens ajudes?”. És el que diu aquest perfil de Facebook que recentment ha impulsat la campanya contra la instal·lació d’un xibiu a la platja de la Canova, a Artà. L’Ajuntament ha acordat demanar-ne la concessió per denegar el permís al particular que ha fet la sol·licitud.

Daily Overview

La web overv.eu ofereix imatges espectaculars que canvien el punt de vista des del qual habitualment s’observen els paisatges. Inspirats en la sensació que tenen els astronautes quan miren cap avall, mostren els espais “com un tot per reflectir-ne la bellesa i la fragilitat a la vegada”.