EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES

Queixes pel nou sistema d’ajuts de menjador

La FAPA i els directors de Primària denuncien “criteris absurds” que poden dur a la “indefensió”

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAPA) havia demanat a la Conselleria d’Educació que, per evitar els retards que hi va haver el curs passat en el pagament dels ajuts de menjador i que tot just fa unes setmanes que s’acabaren de cobrar, la convocatòria per al present curs 2014-15 es fes abans de final d’any. La Conselleria d’Educació així ho ha fet, segons consta en el calendari adreçat als centres i pel qual les sol·licituds per al primer trimestre s’hauran de presentar entre el 8 i el 16 de gener; el 21 de gener s’estableix com a data màxima per introduir les sol·licituds al GestIB (una base de dades) per poder obtenir el certificat d’ingressos de l’Agència Tributària; del 6 al 16 de febrer, per presentar al·legacions, i la publicació del llistat definitiu, per al 26 de febrer.

Però el nou sistema que ha triat Núria Riera tampoc no ha agradat a la comunitat educativa, que denuncia “presses excessives” que poden dur moltes famílies a quedar sense els ajuts. Les acusacions es fonamenten en el que s’ha convertit en una constant aquesta legislatura en matèria educativa: la manca de consulta i de consens. La situació, diuen, “és fruit de les actuacions unilaterals d’una conselleria que funciona des de fa estona com un pollastre sense cap”, afirmen des de la FAPA i l’Associació de Directors d’Infantil i Primària de Mallorca (ADIPMA).

“El que a primera vista podria semblar una bona notícia per l’avançament de la convocatòria és un despropòsit absolut”, afegeix el president de la FAPA, Vicenç Rodrigo. Asseguren que el procediment i les dates que es plantegen per fer els tràmits “complicaran més que mai” la presentació, tramitació i cobrament dels ajuts a les famílies, ja que la proposta de dates farà que s’hagi d’actuar amb pressa per presentar els papers, perquè creuen que els 10 dies que hi ha entre el 8 i el 16 de gener és un període insuficient. Joana Maria Mas, d’ADIPMA, apunta també les dificultats de les escoles per tramitar les sol·licituds, atesa la manca de personal administratiu, que “complica extraordinàriament la introducció de dades” al GestIB.

Igualment, assenyalen que moltes famílies nouvingudes que es dediquen al sector serveis i que aprofiten les festes per tornar al lloc d’origen i que no tornen fins a la segona quinzena de gener “quedaran fora de la convocatòria per la urgència de les dates”.

Famílies i directors critiquen també que els ajuts es plantegin amb un seguiment trimestral i reivindiquen que es converteixin en beques i “pagar-se a priori perquè arribin quan es necessita”.