Riera troba “poc beneficiós” fer vaga a 5 dies d’eleccions

La consellera diu que “no s’ha de tenir por” de fer les proves de 3r de la LOMQE

La consellera d’Educació, Núria Riera, assegurà ahir que és “molta casualitat” que l’Assemblea de Docents faci una crida a la vaga per al 19 de maig, el mateix dia que els alumnes de tercer de Primària de totes les escoles públiques i privades de les Illes Balears estan cridats a fer les proves que preveu la LOMQE. Els Docents ja havien anunciat que boicotejarien aquests exàmens i dijous, reunits en assemblea, aprovaren tornar a fer un dia d’aturades.

“A cinc dies d’eleccions no ens pareix que sigui el més beneficiós fer una vaga d’aquest tipus”, sentencià ahir Riera després de la reunió del Consell de Govern. La titular d’Educació vinculà vaga i fracàs escolar en afirmar que “tampoc no creim que beneficiï els nins [fer vaga] pels índexs que tenim bastant alts d’abandonament i fracàs escolar”. I en donà el remei: “Justament el que volen aquestes proves és lluitar contra un fracàs i unes mancances i tenir els ítems i la informació per poder adoptar mesures en conseqüència”.

La Conselleria d’Educació ha començat a enviar cartes a les famílies amb nins i nines a tercer de Primària per contrarestar l’oposició que hi ha de part de les associacions de pares i mares a aquests exàmens, que dubten dels seus beneficis pedagògics. “No són revàlides, no són rànquings i així se n’ha informat les famílies”, digué Núria Riera. “No s’ha de tenir por de fer les proves”, digué, “sinó al contrari, sobretot en una comunitat amb tantes taxes d’abandó escolar; alguna cosa s’ha de fer”, afegí la consellera.

Tanmateix, des de la comunitat educativa es qüestiona seriosament la validesa i oportunitat d’haver de fer aquests exàmens. L’Associació de Directors de Primària de Mallorca (ADIPMA) s’hi ha mostrat contundent, com ja n’informà l’ARA Balears. “Els mestres tenim clar que aquesta avaluació no servirà de res perquè és un sistema que aquests nins no han vist mai. Les respostes no reflectiran les seves capacitats”, assegurà la presidenta dels directors, Joana Maria Mas, que es referia que les proves s’han de fer amb dos ordinadors, un per llegir la pregunta i l’altre per respondre.

La comunitat educativa, articulada al voltant del Grup de Treball Unitari (GTU), prepara accions conjuntes de protesta contra les proves. Dilluns n’informaran.

La primera vaga docent de Riera

Riera assegurà ahir que “respecta” l’aturada i advertí que el Govern haurà de marcar uns serveis mínims “per garantir un funcionament mínimament correcte” dels centres. Cal recordar que el juliol de 2014 el TSJIB va declarar il·legals els serveis mínims que el Govern imposà durant la vaga docent, tot i que Educació tornà a imposar-los, durant la jornada d’aturada que marcà l’inici d’aquest curs 2014-15.

Aquesta serà, de fet, la primera jornada de vaga dels docents de Primària i Secundària amb Núria Riera com a consellera d’Educació, tot i que l’aturada indefinida no ha estat mai desconvocada i que sí que hi ha hagut vaga d’estudiants i a la Universitat.

De fet, la dels docents no és l’única aturada que es preveu per als propers dies. Els estudiants universitaris de les Illes Balears secundaran també la vaga prevista per a aquest proper dijous 14 de maig contra la reforma universitària de Wert.