20/09/2015

1 milió l’any per tenir facultat de medicina

3 min
PROJECTE CONTROVERTIT  L’anunci que féu la presidenta del Govern, Francina Armengol, creà polèmica de tot d’una. La primera cosa que s’hi argumentà en contra fou el cost que tindria la iniciativa, mentre que altres partits defensen el prestigi que donaria a la Universitat de les Illes oferir aquests estudis.

PalmaQuant valdrà posar en marxa els estudis de grau de medicina a les Illes Balears és una de les preguntes que més s’han plantejat després que la setmana passada la presidenta Francina Armengol va anunciar que el Govern “fa feina” perquè la facultat de medicina sigui una realitat l’any que ve. El projecte ha grinyolat a les orelles de molts perquè fou anunciat el mateix dia que l’Executiu va dir que no hi ha doblers per pagar la carrera professional a funcionaris de la sanitat i de l’administració de la Comunitat -excepte els d’Educació- aprovada per Bauzá al final de la legislatura.

Els estudis de grau de medicina que volen implantar el Govern i la Universitat de les Illes Balears tindran un cost d’un milió d’euros per curs. La xifra la va donar la consellera de Salut, Patrícia Gómez, en la compareixença dimecres davant la comissió de Salut del Parlament. “Tindrà un cost d’un milió d’euros aproximadament per any”, afirmà Gómez davant la petició del Partit Popular de què suposarà aquest projecte.

“Deixem de pensar en el cost i pensem en la reinversió en salut”, argumentà la consellera, que defensà que la quantia econòmica que suposi per a l’erari públic “es pot retornar amb inversió en recerca sanitària”.

Amb un sistema de finançament que no dóna per a més i uns comptes eixuts, el principal partit a l’oposició, el PP, ha demanat explicacions sobre com es finançaran els nous estudis. La via d’Europa podria ser una opció. “És un projecte de govern. Si no tenim aquesta facultat, no tindrem fons d’inversió”, argumentà la consellera Gómez davant els diputats.

La consellera comparà la facultat de medicina de la UIB amb un “tren que hem d’agafar” i apel·là a “deixar de resignar-se”.

Podem planteja desmarcar-se’n

El Govern fa un esforç per minimitzar l’estupor generat per l’anunci i insisteix en la “unanimitat” que genera la implantació d’aquests estudis universitaris a les Balears. Amb tot, no només el Partit Popular ha manifestat dubtes respecte del tema, ja que l’anunci arriba també coincidint amb les reivindicacions del rector de la UIB d’augmentar el finançament públic que permeti incrementar l’assignació per alumne, per davall de la mitjana estatal.

L’escull més important per a l’Executiu podria venir, precisament, del soci Podem. El partit d’Alberto Jarabo ha pronunciat un discurs contradictori sobre aquest assumpte, perquè si bé la diputada Montserrat Seijas sol·licità a Gómez un “estudi de viabilitat” per saber com es finançarà la nova facultat “per saber o acabar de definir la nostra postició sobre el tema”, la portaveu del grup parlamentari, Laura Camargo, ha dit obertament que no és el moment adequat. De fet, en principi Podem es planteja desmarcar-se d’aquest punt en la votació del pressupost per a 2016.

Ningú en contra?

Les Illes Balears són “l’única comunitat autònoma, llevat de la Rioja”, on no s’imparteix medicina a la universitat, afirma la consellera de Salut. El conseller d’Educació, Martí March, ha apel·lat també aquesta setmana davant el Parlament al “prestigi” que donaran aquests estudis a la UIB. El conseller reconegué que “es pot discutir si és el moment oportú”, però insistí que “no conec ningú que hi estigui en contra”. El Pi ho veu igualment amb bons ulls: “O volen tornar a fer sabates? O volen tornar a fer hotels?”, digué Jaume Font dimecres davant les reserves del PP.

El Govern vol el màxim consens i aquest pot ser el punt de connexió que trobi amb un sector, el mèdic, en peu de guerra per la negativa a pagar la carrera professional i que surt amb virulència quan governa l’esquerra.

stats