COM UNA PÀTRIA
Opinió 06/07/2018

Tonino Guerra, guionista de Fellini i gran poeta

i
Miquel àngel Llauger
2 min
Tonino Guerra, guionista de Fellini i gran poeta

Tonino Guerra va fer, amb Federico Fellini, el guió d’'Amarcord'. Va ser guionista de gent com Michelangelo Antonioni, Vittorio de Sica, els germans Taviani o Theo Angelopoulos. També va ser poeta, i va escriure alguns dels seus llibres en emilià-romanyol, una llengua que alguns volen considerar un dialecte de l’italià i que és víctima de l’habitual procés de substitució. Tot plegat, una bona targeta de presentació per encendre l’espurna de la curiositat cap als seus versos. Res d’això, però, no fa preveure la meravella que és aquest 'La mel', el llibret que ha publicat AdiA Edicions, en edició bilingüe romanyol-català i amb traducció de Lucia Pietrelli i Pau Vadell.

Tonino Guerra va publicar 'La mel' l’any 1981, quan ja havia fet els 60 anys. No és tant un recull de poemes solts com un poema unitari, dividit en 32 'cants' (com si fos una epopeia), en què se’ns conta un viatge de retorn al paisatge de la infantesa. En un poble que ha quedat gairebé deshabitat del tot, el poeta hi retroba el seu germà gran, i junts pul·lulen per un univers en què els pocs supervivents es barregen amb els records d’infantesa i amb els homes i dones que ja no hi són. Hi ha alguna cosa de la Comala de Juan Rulfo. L’etiqueta 'realisme màgic', en qualsevol cas, ens ve al cap.

Descrit el llibre, no em queda gaire espai per justificar la meva recomanació fervorosa. Us puc dir, per exemple, que al cant novè hi ha un frare que puja al terrat d’un convent tots els llibres que una inundació a la biblioteca ha banyat. Es passa els mesos de sol agenollat vora els llibres xops. “I finalment un matí les pàgines han començat / a xiuxiuejar lleugeres amb la brisa del vent. / Semblava com si hagués arribat un eixam d’abelles / i ell s’ha posat a plorar perquè els llibres parlaven.” A 'La mel' hi ha moltes coses d’aquestes: algunes així de líriques, d’altres fondament melangioses, sempre amb l’encant de les bones històries fetes amb paraules ben posades una rere l’altra.

stats