03/11/2016

Els Cubs tornen a guanyar 108 anys després

4 min
Els jugadors dels Cubs celebren el triomf 7 a 8 a Cleveland

BarcelonaL’èpica era necessària. Posar fi a una ratxa de 108 anys sense guanyar cap campionat no es pot fer de qualsevol manera. Les sèries finals que han enfrontat els Cleveland Indians amb els Cubs van arribar divendres passat a Chicago amb empat a 1. Just abans del tercer partit no hi havia cap entrada a la revenda oficial que valgués menys de 2.800 dòlars. Els Cubs van perdre, i l’endemà les entrades més barates per al quart partit en costaven 1.700. Els Cubs van tornar a perdre, i diumenge es podien trobar fins a 445 entrades per menys de 1.000 dòlars al portal de revenda Stubhub, segons publicava aquell mateix dia l’ESPN. El 3 a 1 obligava a guanyar tres partits seguits, dos dels quals fora de casa. Altre cop l’abisme. Els Indians, el segon equip després dels Cubs amb una sequera més llarga de títols -cap des del 1948-, ho tenien a tocar.

Després d’un cinquè partit guanyat pels pèls (3-2), l’equip de Chicago va ressuscitar en el sisè (9-3), i així la sèrie va arribar a un setè acte totalment dramàtic, aquest dimecres a Cleveland.

Els Cubs comencen guanyant 5 a 1 i arriben a la vuitena entrada amb un avantatge sòlid de 6 a 3. Tot va bé fins que l’esforç dels últims partits juga en contra d’un dels llançadors estrella dels Cubs, Aroldis Chapman, que encaixa una carrera i un home run doble que suposen l’empat. Lebron James embogeix a les grades. Comença a ploure, el pack de l’èpica ja està complet. Quan el partit es reprèn, surt el sol per als Cubs: anoten dues carreres que posen el títol un altre cop a prop. Només falta un jugador per eliminar quan Michael Martínez connecta una bola rasa que va cap al tercera base dels Cubs, Kris Bryant, i cal veure el vídeo, perquè en lloc de la cara de pànic i tensió de qui té entre mans una jugada fàcil per posar fi a 108 anys de frustració, Bryant ja porta posat el somriure del guanyador fins i tot abans de recollir la pilota i llançar-la cap a la primera base. Rizzo la rep, aixeca els braços, i abans de res, abans de llançar-se sobre els seus companys, es guarda la pilota a la butxaca. L’espera s’ha acabat.

La profecia de Michael Lee

La fita és tan important que Barack Obama, seguidor dels White Sox, l’etern rival de la ciutat, ha piulat que els espera a la Casa Blanca abans no en marxi ell. I és que la història dels Cubs es nodreix de malediccions i històries inversemblants. Explica la llegenda que en les últimes sèries finals que havien jugat els Cubs, el 1945, un taverner a qui van fer fora perquè havia anat al partit amb la seva cabra va cridar “Els Cubs no guanyaran mai més!”, cosa que es va entendre com una maledicció. El 1969, després que un gat negre es quedés mirant fixament la banqueta de l’equip, va començar una ratxa de derrotes que va engegar a rodar una bona temporada. Més dura i rocambolesca és la història de Steve Bartman, un seguidor dels Cubs que va concentrar tota la ira dels aficionats quan el 2003 va intervenir desgraciadament en una jugada clau.

Ara, un altre nom, el de Michael Lee, ha emergit a les xarxes socials per entrar per sempre més en l’anecdotari de l’equip. Tot va començar el 25 d’octubre amb una piulada d’un adolescent: “La meva mare entra a l’habitació i em diu: «Mira aquest anuari de quan jo estudiava el 1993; aquest noi va preveure que els Cubs guanyarien el 2016»”. La frase lapidària que en Michael Lee havia escollit deixar escrita fa 23 anys sota la seva foto d’últim any d’institut era ni més ni menys que: “Chicago Cubs. Campions el 2016. Us dono la primícia”. La piulada es va convertir ràpidament en viral, van aparèixer altres persones que tenien una còpia de l’anuari, i la CNN va acabar trobant en Michael Lee, que assegura que tot neix d’un somni que va tenir quan era petit. “Va ser un somni molt real i per això el vaig recordar fins a l’institut. I encara hi segueixo pensant avui”.

· El triomf dels Cubs El 14 d’octubre els Cubs guanyen la seva última Sèrie Mundial, fins aquest any, en derrotar els Detroit Tigers.

· Sundance Kid i Butch Cassidy Pocs dies després del triomf dels Cubs, arriba la noticia de la mort a Bolívia dels famosos bandits Butch Cassidy i Sundance Kid.

· Mor Pat Garrett El xèrif que havia matat uns anys abans Billy el Nen mort de malaltia amb 58 anys.

· El primer Ford Henry Ford presenta el primer model d’un cotxe Ford, el T, el mateix any que neix la General Motors.

· Canvis a Europa L’Imperi Austrohongarès s’annexiona Bòsnia i Hercegovina aprofitant els problemes interns de l’Imperi Otomà, que perd el mateix any Bulgària, reconegut com a nou estat independent.

· El Palau de la Música Barcelona es vesteix de gala per inaugurar l’obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner.

· El Barça pateix El Barça gairebé desapareix i arriba a tenir 38 socis. Gamper es compromet a aixecar un club que inaugura l’estadi del carrer Indústria.

Com era el món l’any 1908?

stats