Misc 04/09/2015

Maig, juny i juliol: tres mesos seguits de massa calor arreu

i
Miquel Bernis
2 min
Un home es refresca en una font a Sabadell.

MeteoròlegSe sol dir que, si plou, al cap de 21 dies es faran bolets, però els experts no es cansen de dir que les florides depenen, fins i tot, de les temperatures i les precipitacions que hi hagi pogut haver sis mesos enrere.

En aquest sentit, la temporada forta dels bolets comença malament, sobretot per les temperatures molt per sobre de les normals que hi va haver al final de la primavera i a l’estiu. El maig, el juny i el juliol van ser mesos amb mitjanes de temperatura entre 2 i 4 graus per sobre de la mitjana climàtica gairebé arreu. En el terreny de les precipitacions és força més difícil generalitzar. Durant l’estiu molts sectors del Pirineu i el Prepirineu han tingut quantitats de pluja poc per sobre o poc per sota de la mitjana, però hi ha hagut un període sec i molt càlid força llarg: gairebé un mes sense pluja entre Sant Joan i finals de juliol.

Els boscos prelitorals estan més secs: àmbits com Collserola, la serra de Marina, les muntanyes de Prades i el Montsant han tingut poc més de la meitat de la pluja esperada durant els últims tres mesos.

Pronòstics optimistes

Els pronòstics a curt termini són optimistes. És bastant probable que les temperatures es mantinguin una mica per sota de la mitjana i que, poc o molt, els xàfecs sobtats continuïn apareixent fins al dia 15. A més llarg termini els models de l’agència nord-americana NOAA apunten cap a un inici de tardor amb circulació zonal intensa. Això es traduiria en pluges abundants a l’Atlàntic però no al Mediterrani, i segurament en força situacions de vent sec i temperatures per sobre de les normals. Un còctel que, si es complís, seria perjudicial.

stats