MEDI AMBIENT
Misc 10/08/2017

Guia per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç

Una Lluna encara molt plena complicarà la visió de la pluja d'estels més famosa de l'any

i
Miquel Bernis
3 min
Diferents aficionats preparant-se per veure la pluja d’estrelles.

BarcelonaL’estiu no és estiu sense una nit de pluja d’estels. Com cada any uns dies abans o uns dies després de Sant Llorenç el nostre planeta passa a prop de l’òrbita del cometa Swift-Tuttle. Les restes de l’última vegada que el cometa va ser allà xoquen amb la nostra atmosfera i provoquen la pluja d’estels que dota de màgia aquestes nits d’estiu.

Si bé l’any passat les condicions apuntaven cap a la possibilitat de veure més estels del normal, aquest any la presència d’una lluna que estarà plena gairebé al 75% durant el cap de setmana fa pensar que les condicions no seran tan bones. Més enllà d’això, l’any passat les previsions apuntaven que la pols del Swift-Tuttle provocaria l’impacte de més de 200 meteors per hora a la Terra, mentre que aquest any les previsions dels experts en meteoroides de la NASA apunten que n’hi haurà al voltant de 150 en el moment de màxima activitat. Els dos factors sumats fan pensar que probablement les llàgrimes de Sant Llorenç d’aquest 2017 seran menys lluïdes que les del 2016, i que en bones condicions de foscor de mitjana es podrà veure un estel cada dos minuts. Us donem algunes claus i consells per gaudir al màxim dels Perseids d'enguany:

El millor moment

Aquest any el moment de màxima col·lisió entre la Terra i les restes del cometa Swift-Tuttle s’entreveu al voltant de les 9 del vespre de dissabte, però a aquella hora encara no serà possible veure estels fugaços, de manera que el millor moment per observar les Llàgrimes de Sant Llorenç serà a partir de la mitjanit de dissabte a diumenge. La nit de diumenge a dilluns hi haurà alguns meteors menys que la de dissabte a diumenge, però tindrà un petit avantatge: i és que la lluna sortirà una mica més tard (poc després de les dotze de la nit) i, per tant, hi haurà una estona més de foscor al cel abans no surti.

Buscar la foscor

Per poder veure bé la pluja d’estrelles, s’ha de buscar foscor. És important allunyar-se el màxim possible de la il·luminació dels pobles o de les ciutats, i si es va amb llanternes a la muntanya apagar-les o posar-hi un paper de cel·lofana que faci que la llum no sigui blanca. Per saber si el lloc on som és millor que on ens hem parat fa cinc minuts només cal preguntar-se si des d’aquí veiem més estels quiets al cel que abans.

Sense presses

Tenir paciència és important, ja que als ulls els costa fins a 20 minuts adaptar-se a la foscor. A partir d’aquest moment serà més fàcil veure els estels fugaços. No us doneu per vençuts si no fa com a mínim una hora que hi sou.

On cal mirar?

No és necessari mirar a cap lloc en concret del cel, el millor és estirar-se i fixar la mirada en un tros de cel que se situï més o menys sobre el nostre cap. Les llàgrimes de Sant Llorenç provenen totes del mateix punt del cel, l'origen se situa al voltant de la constel·lació de Perseu, i des d'aquí es dispersen en qualsevol direcció. No és descartable veure estels que parteixin d'un altre punt aquests dies, ja que fa només dues setmanes es va produir el màxim dels anomenats Delta Aquàrids.

Nits encara fresques

Tot i que la temperatura de la nit de dissabte a diumenge serà de 2 a 6 graus més alta que la de les últimes matinades, l'ambient no serà el de les nits xafogoses de fa 4 o 5 dies. Tingueu en compte que parats a l'aire lliure s'agafa fred més fàcilment i emporteu-vos un bon jersei o alguna jaqueta. Tot fa pensar que el cel es mantindrà serè gairebé arreu, però els núvols prims que arribaran durant la tarda i el vespre de dissabte per l'oest podrien fer més difícil de veure les llàgrimes de Sant Llorenç en alguns punts del Pirineu i de les comarques de Lleida i Tarragona.

Millor sense prismàtics

El millor és l’ull nu, sense prismàtics ni telescopis, ja que ens tancaran massa el camp de vista i ens privaran de veure el recorregut dels meteors.

Gaudir-les en comunitat i amb experts

Diversos observatoris organitzen trobades per veure les Llàgrimes de Sant llorenç en comunitat, i alguns ofereixen activitats paral·leles per aprendre més. És el cas per exemple de l'Observatori de Castelltallat, al Bages, o també de l'Observatori de Pujalt, a l'Anoia.

L'última vegada que el cometa Swift-Tuttle va passar pel punt que la Terra travessa aquests dies va ser l'any 1992 i no tornarà a passar per aquí fins a l'any 2126. Els estels que veurem aquest cap de setmana són el rastre que va deixar el cometa fa 25 anys.

stats