03/11/2015

Un temporal de primera categoria que no fa arribar el fred

4 min
Un temporal  de primera categoria que no fa arribar el fred

MeteoròlegDesprés de força mesos de sequera, ahir un clàssic temporal de tardor va regar totes les comarques, amb alguns registres realment abundants a les Terres de l’Ebre. Si bé l’octubre es va acabar amb moltes menys pluges de les esperades, la borrasca d’entre llevant i xaloc que ens va afectar ahir va compensar amb escreix el dèficit de l’últim mes.

Sense comptar les pluges que encara hagin pogut caure aquesta nit, ahir els registres de pluja més importants del temporal van ser els 221 l/m caiguts al Parc Natural dels Ports, els 164 de Tivissa, els 154 de Viladrau, els 125 de la Panadella, els 116 de Prades i els 102 d’Horta de Sant Joan. També a Falset, a Santa Coloma de Queralt, a l’Ametlla de Mar i a Sant Pau de Segúries es va arribar als 100 l/m, i és molt probable que amb les acumulacions de la nit aquest llindar s’hagi sobrepassat en més sectors del Pirineu Oriental i en algunes altres comarques de Girona.

També criden l’atenció els 69 l/m caiguts a Lleida, sobretot si es té en compte que en els últims sis mesos (de l’abril a l’octubre, ambdós inclosos) a la capital del Segrià només n’hi havien caigut 99. Dues estacions automàtiques gestionades pel Meteocat van rebre ahir més pluja que cap altre dia des de la seva posada en funcionament: a Raimat, al Segrià, on els 60,9 l/m acumulats ahir superen l’anterior rècord de 57,9 -instaurat el 14 d’octubre del 1996-, i a la Granadella, a les Garrigues, on els 73,4 l/m d’ahir superen els 68,8 del 3 d’abril de l’any passat.

Ahir la sensació de temps hostil la va completar el vent d’entre xaloc i llevant, que va arribar a bufar amb ratxes de fins a 109 km/h a Horta de Sant Joan, 108 al Parc Natural dels Ports, 98 a Falset, 93 a Ulldemolins, 87 a Margalef, 85 a Alguaire i 80 a Tortosa. El vent de mar va aixecar onades imponents, que ahir al vespre van arribar a fregar els 6 metres a escassament dos quilòmetres del port de Barcelona, segons dades de la boia de mesura que hi ha situada en aquest punt. A prop del cap de Begur l’altura màxima de les onades s’acostava ahir al vespre als 7 metres i encara continuava creixent, i davant del Port de Tarragona les onades van fregar els 5 metres.

Tornado a Mont-roig del Camp

Però l’ensurt més gran a causa del temps ahir se’l van endur els habitants de la urbanització Solemio, de Mont-roig del Camp, quan poc després de dos quarts de cinc de la tarda van sentir un soroll molt fort i un vent extremadament violent. Una mànega que s’havia format sobre el mar va poder fer una mica de camí terra endins enmig d’aquest grup de cases, situat molt a prop de la costa, abans de desfer-se. El resultat van ser diversos arbres arrencats, reixes de garatge esbotzades, teulades malmeses i elements com ara antenes i tanques destrossats. Segons diversos veïns el fenomen, que va durar menys d’un minut, va ser molt sobtat.

El fet que sigui una urbanització amb moltes segones residències feia difícil avaluar els possibles danys a dins de les cases, segons explicava ahir el tinent d’alcalde del municipi, Juan Gallardo. Tot i que aquest tipus de fenòmens sempre ens agafen per sorpresa a Catalunya, no són en absolut inèdits. Segons un estudi elaborat pel meteoròleg i especialista en tornados Oriol Rodríguez, el d’ahir hauria sigut el 47è tornado detectat a Catalunya en els últims 15 anys, una xifra que molt probablement deu ser superior, ja que es tracta de fenòmens molt locals que poden passar inadvertits.

Ambient càlid a partir de dijous

La borrasca d’ahir no suposarà cap canvi de tendència en el temps, i res fa pensar que a partir d’ara s’obri un nou període en el qual ens vagin visitant borrasques amb certa freqüència. Tant avui com demà dos fronts mantindran el cel enterbolit a estones, però només al vessant sud del Pirineu Occidental s’hi repetiran alguns xàfecs, que aquesta tarda seran molt més puntuals. Si alguna cosa marcarà el temps de la segona part de la setmana serà l’ambient càlid per a l’època.

Una massa d’aire més suau ens visitarà a partir de dijous i farà que al migdia les temperatures superin els 20 graus, fins i tot amb màximes de 25 graus a Ponent i a les Terres de l’Ebre. Segurament abans d’arribar a mitjans de mes les temperatures ja s’hauran normalitzat novament. Si ens refiem de les previsions de tendències de l’agència nord-americana NOAA, el fred trigarà a arribar. Els seus mapes pinten un novembre amb temperatures per sobre des les normals en bona part d’Europa, una tendència que continuaria durant els següents mesos. Les pluges d’ahir van arribar després d’un octubre sec a Catalunya: segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya moltes comarques costaneres, prelitorals i de Ponent no han arribat ni a un 30% de la pluja normal d’aquest mes tradicionalment plujós. Només en alguns sectors del Pirineu i de la Costa Central les pluges han sigut normals, o fins i tot una mica superiors a les habituals.

Pel que fa a temperatures, aquest mes d’octubre es pot qualificar de normal, ja que gairebé enlloc hi ha hagut diferències de més d’un grau respecte a les temperatures mitjanes normals.

stats