10/11/2011

Un dinar entre metges (fragments)

4 min
Un dinar entre metges (fragments)

Facultatiu 1: A mi m'han reduït els ingressos en un 33%. Després de 32 anys de professió, ara cobro 1.085 € bruts al mes per portar una comunitat de 2.000 persones. Com s'ho han fet? Cobro per cartilles. Han passat cartilles meves a d'altres que cobren un fix. Ells treballen més pel mateix salari i jo cobro menys amb el mateix horari. Sort en tinc de la privada que, si no, m'haurien portat a la ruïna. Per què no se n'ha parlat més? Som pocs els que anem per cartilles, potser 300 a tot Catalunya. Si s'estalvien 1.000 € (1), són 300.000 € cada mes. Ara bé, ho entenc: no hi ha diners i si el país se'n va en orris, encara en perdria més.

Facultatiu 2: Sí, la cosa deu estar molt malament a la pública: a la privada se'ns estan oferint adjunts dels grans hospitals per fer guàrdies quan sigui. No s'havia vist mai.

Facultatiu 3: En canvi, al CAP on treballo, que és una EBA, estem mantenint els mateixos serveis i, de moment, els sous, gràcies que al fet que el director és un garrepa que s'ha passat tots aquests anys fent racó. Això sí, han reestructurat horaris i penquem més.

Facultatiu 4: Em preocupa com ho estan fent. Hi ha gent seriosa -no em refereixo als barruts: aquests que diguin el que vulguin- que està preocupada per l'impacte sobre la prestació del servei, per exemple en oncologia. Jo em dedico a la recerca; m'han reduït el sou, però el que és preocupant és que estan reduint mitjans: per primera vegada, m'han obligat a fer el pont de Tots Sants per poder tancar, i em jubilaran de seguida. Ja sé que ho tenen difícil, però confesso que em poso negra veient els que són a la planta d'administració.

Facultatiu 5: S'haurien de reconsiderar què ha de cobrir la pública. Ara estem pagant la fecundació in vitro a les parelles lesbianes. Es considera un tema de salut perquè no tenir fills t'afecta psíquicament. No ho discuteixo, ni tinc res contra les lesbianes, però no hauria de ser prioritari (2). Ara bé, pots comptar que si dius això en públic potser et crucifiquen; per això és tan difícil retallar bé.

Facultatiu 2: Doncs jo trobo que podrien fer moltes altres coses abans que tocar la sanitat. Tinc consulta a sobre de les oficines de l'Ajuntament, al carrer Anglí. Els matins que no tinc consulta em trobo funcionàries al mercat de Sarrià; després esmorzen i finalment porten la compra a casa. Tot en els 20 minuts que deuen tenir per esmorzar, i del carrer Anglí al mercat hi ha ben bé 10 minuts! Això ho paguem entre tots. Per què no comencen per aquí?

Facultatiu 6: Jo ja he anunciat que plego de l'hospital. Em dedicaré només a la privada. Vull marxar amb el cap ben alt. Fins ara tots hem fet l'horari que ens ha semblat bé; ara ja no podrà ser i a mi no em compensa. No entenc el meu col·lega X: insisteix que té dret a fer l'horari de sempre; s'equivoca, a partir d'ara els de gerència no el deixaran viure.

Facultatiu 5: Sí, hem de reconèixer que hi ha hagut molts abusos. El cas més espectacular que conec és el de Y, cap de cirurgia pediàtrica a l'hospital Z: als matins operava nens i a les tardes, amb tota la barra i en règim privat, feia canvis de sexe amb el mateix equip i a les mateixes instal·lacions. (Per cert, un ajudant deia sovint que havia llençat algun aparell que per a ell el voldria (3).)

Facultatiu 7: No només nosaltres hem abusat de la pública: tothom ho fa. Us explicaré dos casos sagnants. Fa temps vaig haver d'atendre una reclamació al Departament d'Atenció a l'Usuari de l'hospital perquè no teníem iogurt de pinya. N'hi havia de natural, maduixa i macedònia, però havia de ser de pinya. Per què hem de donar menjar de franc als pacients? Que no menjarien de la seva butxaca si s'estiguessin a casa seva? Una altra: ara fa poc es va venir a visitar un magrebí amb gel·laba i tot. Com que no parlava més que la seva llengua, vam cridar l'assistent cultural (en realitat, fan d'intèrprets). El primer que li vaig preguntar és quant de temps portava a aquí: 15 anys! ¿Vosaltres creieu que si no els poséssim intèrprets no s'esforçarien a aprendre alguna llengua? Per què no s'ha introduït ja el copagament per evitar aquests abusos?

Facultatiu 2: Tothom n'abusa. Conec el cas d'un multimilionari del transport que estiuejava a la seva megamansió a Sitges amb piscina i pista de tenis. Havia d'anar a sessions al Guttmann i l'ICS li pagava el taxi entre Sitges i Badalona. Una vergonya. També hi ha el cas de W, que s'havia forrat venent-se l'empresa d'assegurances i que s'havia apuntat a l'atur perquè deia que hi tenia dret. Li agradava explicar que un cop l'havien trucat de l'atur i que la trucada l'havia sorprès comprant-se uns pantalons a Bel que costaven més que el subsidi. Una altra vergonya.

Facultatiu 1: Ja he dit que no qüestiono les retallades per se, tot i que m'afectin molt, però us en diré una de bona: sembla que al St. Pau hi ha una pintada que diu "Boi: no podem estrenye'ns el cinturó i alhora abaixar-nos els pantalons".

Notes del transcriptor:

1. Els números no quadren, però ningú no se’n va adonar

2. El facultatiu 5 probablement negaria haver sostingut mai aquesta opinió

3. Els lectors sabran excusar el comentari

Gràcies a B, I, J, L, R, S i X, sense els quals aquest article no hauria estat possible

stats