Publicitat
Publicitat

CRÍTICA TV

Així sí que ens representa TV3?

La setmana passada hi va haver protestes a les xarxes socials amb motiu de la selecció de convidats del .Cat, induïdes en bona part per polítics no sobiranistes que van fer córrer l’etiqueta #TV3noemrepresenta i acusaven la tele d’haver arribat als nivells de Canal 9 i Telemadrid.

Dimarts al Sense ficció de TV3, en prime time, van emetre el documental Contraban, en què aprofundien en el problema d’aquest delicte a Catalunya. El plat fort eren les insòlites imatges gravades per la policia amb l’exconseller de Governació i exalcalde de la Seu d’Urgell, d’Esquerra Republicana, Jordi Ausàs, pescat in fraganti. El polític era perfectament reconeixible i se’l veia carregant els paquets de tabac il·legal dins el maleter d’un cotxe. El documental entrevistava també el seu advocat. Com a treball periodístic, Contraban és impecable. No només posa en antecedents sobre la tradició a Catalunya d’aquesta pràctica sinó que a través de jutges, fiscals i policia explica com funciona en l’actualitat. Aprofundeix en la investigació del cas que va portar Jordi Ausàs a la presó i no deixa cap mena de dubte sobre la seva implicació i la voluntat de fer-ho amb la finalitat d’enriquir-se. Contraban té, en alguns passatges, un sentit de l’humor molt subtil. Hi havia entrevistes als diferents alcaldes de pobles de l’Alt Urgell que, intentant minimitzar aquesta activitat, indulgents amb els que ho fan i traient-hi importància, queden retratats: “Encara gràcies que tinguem aquestes petites coses que ens fan viure [...], i que per molts anys duri!”, deia un. El documental insisteix sempre que el contraban és un delicte que implica el frau fiscal de milions d’euros. Per cert, just quan va acabar el documental sobre el contraban, el primer anunci que va emetre TV3 era d’Andorra. “Andorra és una altra història”, deia l’eslògan. Ens havia quedat claríssim. Ni fet expressament.

En aquesta tele pública en què molts volen veure un pensament únic i una manipulació constant en favor de la independència van mostrar sense embuts un peix gros d’ERC (ara ja donat de baixa del partit) delinquint i explicant els detalls de com va violar la llei. Un fet impensable en televisions com Canal 9, Telemadrid o TVE amb algú del PP o de la seva corda. És possible que amb aquest Sense ficció els que es queixaven la setmana passada aquesta vegada s’hagin sentit més ben representats per TV3. Però no han dit res. Perquè no es tracta d’esperit crític per construir una tele millor sinó de desprestigiar la que tenen.