CRÍTICA TV
Misc 19/10/2013

'Assassinat un matí de diumenge'

i
Mònica Planas
2 min
'Assassinat un matí de diumenge'

Dimarts el Sense ficció de TV3 va emetre un documental d'aquells que t'atrapen poderosament davant la pantalla. Assassinat un matí de diumenge explica el procés d'uns advocats voluntaris de la defensa en el judici contra Brent Butler. Butler era un nano de quinze anys que va ser detingut, acusat d'assassinat i jutjat com un major d'edat. La policia assegurava que va ser ell qui va matar una turista a Jacksonville, Florida, quan la volia atracar. Assassinat un matí de diumenge se centra en el desenvolupament de la investigació que segueixen els advocats de la defensa per demostrar que el nano va ser detingut com un simple cap de turc. Es preveia que aquell assassinat es convertiria en un focus per als mitjans i es va voler resoldre amb la màxima celeritat per prestigiar l'eficàcia policial. Com que el marit de la dona morta va declarar que l'atracador era un home negre, Brent Butler s'ajustava a la descripció, ja que passava per allà.

El documental, dirigit per Jean-Xavier de Lestrade, manté una narració audiovisual molt pròpia de les sèries d'advocats i juga amb el llenguatge televisiu, però té la potència de ser una història real que anem descobrint a mesura que avança la investigació. Les estratègies que fa servir la defensa te les van justificant en el documental, de tal manera que observes com funciona el procés d'influir sobre el jurat. I a més, implica que a l'hora del veredicte, com a espectador notes un gran suspens perquè és inevitable haver-te format una opinió sobre la seva innocència o culpabilitat. I també una emoció en conèixer el resultat del jurat. El millor és que al final el documental té un gir que no t'esperes però que permet posar totes les coses al seu lloc.

Tot i tractar-se d'un cas concret i molt personalitzat sobre un adolescent de quinze anys, Assassinat un matí de diumenge posa en relleu un fet: la manera que té la policia d'actuar davant de determinats crims i com el racisme encara és un factor molt vigent en la societat nord-americana. També com la pressió mediàtica influeix en els processos d'investigació d'un crim. La defensa no intenta demostrar la innocència del noi, sinó els mals i abusius procediments de la policia.

L'únic problema és que el documental és molt llarg. Dura gairebé dues hores. I com que el van emetre després del segon episodi d' Olor de Colònia ens el vam haver de menjar fins a les dues del matí i amb tota la publicitat que no van voler col·locar a la minisèrie. En això sí que la ficció supera sempre la realitat.

stats