29/06/2011

Converses secretes que no ho són tant

2 min

Canal + ha estrenat el programa en què Juan José Millás conversa tranquil·lament amb personalitats de certa aura intel·lectual espanyola. No deixa de ser l'habitual diàleg d'un programa d'entrevistes en què, en aquest cas, la realització pretén potenciar la confidència a base de gravar la conversa amb suposades càmeres ocultes.

Per al primer programa l'interlocutor era Joaquín Sabina. Agafats del bracet i amb El País sota l'aixella o sobre la taula (que no falti), tots dos repassen la trajectòria del cantant a través dels seus espais vitals.

Tot i que es titula Conversaciones secretas , no tens la sensació que el que anem coneixent de Sabina sigui res de nou. La sensació de "secret" està més en la posada en escena que en el contingut. El fet que en determinades ocasions el cantant faci referència al seu precari estat de salut o a les lamentables condicions mentals (per dir-ho d'alguna manera) amb què ha actuat tampoc descobreix un nou Sabina. Millás i Sabina parlen d'una generació d'intel·lectuals, del procés creatiu, de relacions de parella, d'una època concreta de Madrid...

En el cas de Millás se li ha de valorar un protagonisme molt ben dosificat, més aviat discret: suficient per conduir la conversa. Potser una hora de programa és massa i fa excessivament llarga i monòtona una entrevista que avança poc. El més destacable, la part final, en l'esplèndid pis de Sabina, on, juntament amb la seva parella, parla dels seus pitjors moments, de les conseqüències dels excessos, de la propina que li ha donat la vida. Però tot amb una certa emotivitat en què tens la sensació que Sabina reflexiona per a ell mateix i no pas per conversar. El més diferent arriba al final, quan l'entrevistador s'acomiada com una visita i marxa, mentre la càmera es queda dins de casa. Després veiem com Millás sol s'allunya pensatiu pels carrers de Madrid, amb un clima de tristesa significatiu i no amb l'aire triomfal amb què solen acabar les llargues entrevistes a la televisió.

stats