25/02/2011

Especials 23-F. Ho sabem tot, ja?

2 min

Els 30 anys de l'intent de cop d'estat del 23-F s'han celebrat a la televisió de totes les maneres possibles. Fins i tot Iñaki Gabilondo, en el seu TV Tour 2011, va aparèixer per La 2 per fer un especial d'aquells que expulsen els espectadors als tres minuts de començar: entrevistava Carme Chacón (que el 23-F tenia 9 anys) i l'aleshores ministre de Defensa, Alberto Oliart (que curiosament ara és el president de RTVE). Ràdio a la tele.

A Antena 3, el programa de Glòria Serra va aprofundir en el personatge de l'esposa de Tejero, que va acabar semblant la instigadora principal del cop d'estat. Fins i tot ens vam assabentar que els autocars que transportaven els militars cap al Congrés anaven a nom d'ella. I, en aquest afany dels programes per trobar ara el que encara no se sabia, fins i tot ens van mostrar les factures de tot el que els colpistes van endrapar al bar i al magatzem del Congrés. Fins a dues-centes mil pessetes de l'època en alcohol, caixes de cervesa i embotits de tota mena.

Però els que s'hi van esmerçar i van saber fer una proposta diferent van ser els de Telecinco amb Un golpe a la española . Una manera d'acostar-se a l'intent de cop d'estat evidenciant l'Espanya de la cabra i la pandereta. Una selecció àmplia i bona de testimonis anaven explicant el cúmul de despropòsits d'un exèrcit incompetent: es van atipar de cava i pernil al Congrés, es fotien d'una estratègia colpista més aviat pobra i les municions que els donaven no coincidien amb les armes que duien. El reportatge, amb música de pasdoble que potenciava l'efecte humorístic, ens mostrava la cara més sapastre i divertida de l'intent de cop d'estat. Estava tan ben fet que la mateixa Maria Antonia Iglesias, que estava de tertuliana en el debat posterior, va quedar sorpresa amb el rigor del programa. Els espectadors també. Sobretot perquè, tot i la mirada humorística, no van fer que el 23-F semblés una tonteria.

stats