08/06/2019

El Jaguar de Laura Borràs

2 min

Dijous al Tot es mou de TV3 ens anunciaven que ens parlarien del patrimoni dels diputats al Congrés, perquè era el dia en què els polítics havien comunicat la seva informació personal a la cambra. La periodista Montse Lorenz ens assegurava que ens explicaria “les coses més curioses” de les dades que havien consultat. Per exemple, que els més endeutats eren Pablo Iglesias i Irene Montero, per la hipoteca d’aquell xalet “del qual es va parlar tant”. “Ara ja sabem de quant és la hipoteca”, i a la pantalla apareixia la xifra. “També sabem la part que ja han pagat, que són 60.000 euros”, deia la periodista. I afegia que Montero tenia més patrimoni perquè havia rebut una herència, que especificaven a continuació. “Nosaltres hem volgut continuar investigant aquesta documentació”, deia Lorenz. De tot se’n diu investigació. Més aviat era anar a remenar les dades personals que el Congrés fa públiques. Que si Pablo Casado té 400.000 euros però són fruit d’haver-se venut una casa i en canvi Albert Rivera té 4.500 euros de patrimoni efectiu. “De Santiago Abascal tothom volia saber què tenia o no tenia”, deia la periodista. Tothom ho volia saber?

Ens deien també com “una altra curiositat” el que Jaume Alonso-Cuevillas ha cobrat del seu despatx. També li va tocar el torn a Laura Borràs. “Té un pis a Barcelona, té dos cotxes, però el que més ens ha cridat l’atenció ha sigut que un d’aquests cotxes és un Jaguar”.

El cotxe de Laura Borràs ja havia aparegut al Telenotícies migdia d’abans, també com a “curiositats de les diputades”. La notícia acabava destacant els models de luxe de dues d’elles. El Jaguar de Borràs i el Porsche de Macarena Olona de Vox. Desconeixem si són els dos cotxes més luxosos en possessió de membres del Congrés o si el que sorprenia era que dues dones fossin propietàries de vehicles de gamma alta tradicionalment conduïts per homes. Al Telenotícies vespre, per cert, la dada dels models de cotxe havia desaparegut de la notícia.

La declaració de béns patrimonials, que per cert és voluntària, és una mesura de suposada transparència i que teòricament ha de servir per controlar si es produeix un enriquiment sospitós durant l’exercici de la política. Especialment al Tot es mou, la notícia estava explicada en clau de xafarderia. En la revelació de les dades (que no és pas investigació) es produeix un relat encobertament pejoratiu respecte a aquells que tenen més diners i propietats. En tot cas, la cosa important és que ho declarin a Hisenda i paguin els impostos corresponents. Tant al Tot es mou com al Telenotícies migdia van fer servir la paraula curiositat per referir-se, estrictament, a informació patrimonial: sous, pisos, cases, hipoteques, indemnitzacions, herències, crèdits i cotxes. En tot cas, la curiositat no estava tant en la dada com en la mirada de qui ho explica.

stats