18/10/2011

'Jokebox': magnífica colla de cretins

2 min

Diumenge a la nit TV3 va estrenar Jokebox , la sèrie d'esquetxos d'animació per a adults. Una aposta insòlita de la cadena que cal lloar per diferent, valenta i moderna. Han passat vint-i-vuit anys fins que no hem sentit parlar a la nostra d'estimulació anal masculina. No sé si això significa que estem assolint una certa normalitat com a país, però sí que serveix per normalitzar els continguts televisius de la cadena que és de tots.

El que crida més l'atenció de Jokebox és la seva aposta per la universalitat dels guions. S'agraeix francament que, per una vegada, en l'humor a TV3 puguem fugir de les qüestions més nostrades i dels referents habituals. La factura és impecable, atrevida, acurada i sobretot adulta. La recreació en el lletgisme i la preocupació pel detall més mínim fan que no s'assembli a res del que hàgim vist abans en animació feta a Catalunya.

Jokebox neix fruit de les inquietuds i genialitats de l'Òscar Andreu i l'Òscar Dalmau. Els que hagin seguit la seva trajectòria com a guionistes i manipuladors de l'humor descobriran en aquesta sèrie el segell que explica el seu èxit: tots els personatges són cretins, fet que dóna una enorme flexibilitat a les trames, pot passar qualsevol cosa. La manca d'ètica i valors posa en alerta l'espectador. La ignorància dels personatges els permet comunicar grans veritats. Utilitzen la incompetència per evidenciar subtilment les mancances actuals. La indigència emocional i la misèria humana retraten de manera descarnada la societat moderna.

TV3 ha qualificat Jokebox com a apte per a majors de divuit anys. Confiem, per tant, que els Òscars aprofitin aquest marge de maniobra que encara els queda per escandalitzar-nos una mica més. Però celebrem la iniciativa com una proposta de qualitat que fa un pas endavant i té la voluntat i la valentia de desmarcar-se de la resta en comptes d'adotzenar-se i acomodar-se en el de sempre.

stats