CRÍTICA TV

L’aperitiu de ‘Giorgi’ Évole

Diumenge La Sexta anunciava el retorn de Salvados amb una promoció lúdica i frívola, allunyant-se del to que segurament agafarà després el programa. Jordi Évole ha comptat amb la col·laboració de Julio Iglesias en tant que figura emblemàtica del mem més popular a les xarxes: el famós Y lo sabes en què surt la imatge del cantant assenyalant amb el dit índex. Évole li comenta que a la nova temporada de Salvados no parlaran de política, i Julio Iglesias el rebat amb humor: « Eso es mentira... ¡y lo sabes!» Aprofitant que tenien el cantant predisposat a xerrar, Évole va demanar fer-li quatre preguntes. El cantant va acceptar encantat: « Háblame de política, Giorgi...» El més còmic va ser Julio Iglesias canviant el nom del presentador. Per dificultats d’oïda, per barra o per ignorància, Iglesias va convertir el tan nostrat hagiònim en el còmic i amanerat Giorgi.

Julio Iglesias, que cada vegada s’assembla més al seu malaguanyat progenitor, el ginecòleg Papuchi, és un mestre de la superficialitat. Té una opinió vaga de tot plegat i l’expressa amb simpàtica fatxenderia, però la seva capacitat d’argumentació és molt limitada. El seu raonament queda reduït a expressions com « Es un gran injusto», « No me gusta », « Es un equivocado», « No me interesa» o el sensacional i elitista « No tiene ‘charm’». És per aquest motiu que, en general, preguntar sobre política a artistes del paper cuixé, músics poc il·lustrats i humoristes de la banalitat és força inútil i poc constructiu. ¿És rellevant què pensen sobre política?

Però tornem a l’essència: era només un joc televisiu per promocionar el retorn de Salvados i a Évole li agrada recuperar, de tant en tant, l’humor i la trapelleria dels seus orígens, jugar amb el gènere i fer una petita boutade mediàtica. Van parlar d’ Aznar, de Felipe González, de Pepe Bono, d’ Albert Rivera i de Pablo Iglesias. Van comentar on paga els impostos (« Lo que diga Montoro me importa tres cojones») i de l’IVA cultural. Van sortir a la conversa fins i tot Hugo Chávez, Henry Kissinger Hemos pasado juntos treinta años de Navidades» ) i Donald Trump El tontorrón» ). ¿Com pot ser, doncs, que tant repassar l’actualitat política espanyola no sortís el debat estrella dels últims anys? ¿Com pot ser que faltés El Tema en majúscules que tenim enquistat al cervell de fa mesos? N’han parlat Obama, Merkel, la Comissió Europea i Belén Esteban... i tens Julio Iglesias als nassos ¿i no li fas La Pregunta? ¿Petició expressa de Julio Iglesias? ¿Oblit de Giorgi Évole? Va faltar una pregunta... ¡Y lo sabes!