Publicitat
Publicitat

HISTÒRIESDELATELE

‘Starsky & Hutch’, addictes a l’heroïna

A la primera temporada de la sèrie hi va haver un daltabaix argumental que va obligar la BBC a censurar un dels capítols

El cotxe de l’Starsky i el Hutch, la parella de policies televisius, és segurament un dels més imitats als anys setanta. El Ford Torino vermell, amb una franja blanca, que conduïen a tota pastilla va crear tendència fins i tot en els Renault 5 més atrotinats. El morè i més animalot era l’Starsky, mentre que el Hutch era l’espavilat i el més raonable. La sèrie es va estrenar el 1975 a l’ABC i a la primera temporada hi va haver un daltabaix argumental que va obligar la BBC, que l’estava emetent al Regne Unit, a censurar un dels capítols.

Era el sisè episodi, titulat The fix. El Hutch tenia una nova xicota, que era l’antiga amant d’un gàngster del narcotràfic. El mafiós pretenia recuperar la noia i s’assabentava que estava sortint amb el policia. La manera de fer-la tornar no podia ser més rocambolesca. Encarregava als seus pinxos que segrestessin el Hutch i li injectessin heroïna a la força perquè es convertís en un addicte que necessités la seva mercaderia.

Les escenes eren força violentes i desagradables. Uns homes tancaven el Hutch en una sòrdida habitació d’hotel, el lligaven a una cadira i li tapaven els ulls. Després li injectaven l’heroïna al braç. El protagonista, sota els efectes de la droga, intentava defensar-se i lluitar. Però es convertia en addicte. L’Starsky l’acabava trobant inconscient en carrers de mala mort i descobria el seu braç ple de marques d’agulles.

Tot i que la idea de l’ABC era fer una mena de moralina sobre les drogues en un moment en què l’heroïna estava provocant estralls a les grans ciutats, la deriva d’aquell episodi era tràgica i incòmoda per a l’època. Anava en contra de la dignitat dels protagonistes de la sèrie, que, si havia de continuar, no podia tirar endavant amb un dels policies convertit en un ionqui. Evidentment, l’Starsky, després de patir molt, aconseguia salvar el seu bon amic d’aquell infern. Però la BBC va considerar que aquell capítol no era apte per a la seva audiència i que era inadequat per a una televisió pública. Certament, les imatges eren molt crues i explícites en uns anys en què les drogues i les addiccions que provocaven eren encara un tema tabú i al qual el gran públic no estava acostumat amb el nivell de truculència que traspuava aquell capítol.

De fet, el capítol The fix no es va emetre al Regne Unit fins al 31 de maig del 1999. Ho va fer la cadena privada Channel 4 aprofitant que feia una nit temàtica dedicada a Starsky & Hutch. Devien considerar que l’audiència ja estava més bregada en tot tipus de melodrames.

Riure, malgrat tot