25/05/2011

Periodisme groc: generalitzar la truculència

2 min

Dilluns a la nit, moment de ressaca electoral, Antena 3 ens obsequiava amb allò que alguns insisteixen a dir-ne periodisme d'investigació i que no és més que anar a posar l'objectiu on poden remenar la truculència. El programa tenia pretensions d'ajustar-se a l'actualitat aprofitant les recents eleccions municipals. Es titulava Equipo de investigación: ¿Quién quiere ser alcalde? i hi posava la seva suggerent veu i impecable entonació la Glòria Serra.

La tesi del reportatge venia a ser que això de l'alcaldia no és una bicoca sinó més aviat un càrrec que et pot dur a la tomba: venjances veïnals, enveges de regidors i odis de l'oposició t'acaben conduint al pànic absolut fins arribar a la bogeria i acabar al cementiri. L'exemple que els venia com l'anell al dit era el crim de Fago. Tot i els anys i la resolució del succés, tornaven a furgar en l'assumpte fent un collage d'antigues entrevistes a Santiago Mainar, l'homicida. Glòria Serra anava donant pas a altres casos de l'Espanya profunda i més declaracions a cop de redacció ferotge: " Este hombre es el autor de una marca de terror... de una condena... " Això sense perdre el seu estil predilecte a l'hora de fer preguntes i que li ha copiat el mateix Mourinho: " ¿Por qué el Alcalde de un pueblo acaba acribillado a balazos en la puerta de su casa? ¿Por qué el Alcalde de Polop recibía amenazas? ¿Por qué...? "

Tot el reportatge era una successió d'alcaldes amenaçats, agredits, sabotejats i fins i tot que han acabat amb la casa cremada. Però el que va ser sublim va ser la conclusió final. El programa es preguntava com, tenint en compte el drama de ser alcalde, alguns encara es presentaven a la reelecció. I deien: " Será que el cargo compensa ". Una insinuació que desperta noves incògnites: ¿Per què compensa? Un reportatge ideal per animar tots els candidats que han perdut les eleccions, encara que sigui amb un punt de vista distorsionat.

stats