08/06/2020

L'amiga del rei emèrit

2 min
El 'Telenotícies Migdia' durant l'espai dedicat a la informació relativa al rei emèrit, avui dilluns. ARA

La investigació del rei Joan Carles per part de la Fiscalia del Tribunal Suprem ha sigut recollida per tots els informatius, tot i que uns amb més detalls que d’altres i amb maneres molt singulars de referir-se a Corinna Larsen, que és la pedra angular d’aquest cas.

En el Telenotícies migdia de TV3 obrien amb aquesta notícia i l’explicaven amb detalls. Fins i tot amb aclariments a nivell de vocabulari per entendre l’evolució del cas. La crònica des de Madrid considerava, afegint elements interpretatius, que “les coses es compliquen cada vegada més per al rei Joan Carles”. Carles Prats definia Corinna com “l’empresària alemanya i examant del rei emèrit”. TV3 era l’única que no queia en l’eufemisme de l’amistat per justificar la relació. A més, complementaven la notícia amb una informació molt més impactant que no va aparèixer a la resta de mitjans: les denúncies de Corinna contra la casa reial per greus amenaces arran d’aquests fets i de les quals s’ha fet ressò un reportatge de la televisió del País Basc. Un reportatge, per cert, que TV3 s’ha afanyat a comprar i que podrem veure aquest diumenge.

A TVE també obrien el Telediario amb aquesta notícia, explicant àmpliament el perquè d’aquesta investigació per part del Tribunal Suprem. La televisió pública citava Corinna Larsen com “la amiga del Rey Emérito”. A Antena 3, que en ocasions anteriors havia evitat les informacions sobre el finançament irregular de la Casa del Rei, aquesta vegada obria l’informatiu amb la notícia i parlava de Corinna com “su antigua amiga”. A Telecinco van preferir començar l’informatiu amb tot el bloc de notícies relacionades amb el coronavirus. La notícia sobre la investigació de Joan Carles arribava quan ja portaven vint-i-sis minuts de programa. En aquest cas, Corinna era “la entonces amiga del Rey”. Recordaven que l’escàndol també havia implicat el seu fill. La notícia aleshores feia un gir inesperat i ens informava del programa d’actes de Felip aquell mateix dia: “Un rey que, ajeno a la polémica, retoma su agenda”. Incloïen aleshores una frase intranscendent del monarca dient “es una alegría estar aquí” i explicant la seva assistència a un acte amb esportistes d’elit. Un final que semblava desviar l’atenció i donar un vernís de normalitat que allunyés Felip VI de l’escàndol.

A La Sexta noticias ens vam haver d’esperar gairebé tres quarts d’hora perquè arribés la informació sobre el rei Joan Carles. En aquest cas, Corinna Larsen era “la que fuera amiga íntima del Rey”. També acabaven recordant com havia esquitxat aquest afer Felip VI, posant-ho en contrast amb els valors que Felip havia exaltat en l’acte amb esportistes.

A les televisions espanyoles podem parlar d’exquisidesa informativa en quant a rigor i objectivitat, sense entrar en elements valoratius ni detalls que vagin més enllà de les dades més estrictes. Un to informatiu asèptic i periodísticament estricte que en altres informacions relacionades amb el Tribunal Suprem i amb investigacions de la Fiscalia no sempre han mantingut.

stats