08/07/2016

Subtil manera de culpabilitzar les dones

2 min

En la primera jornada informativa dels sanfermines es va produir una notícia molt greu: cinc homes van arraconar una noia en un portal i la van agredir sexualment. Hores més tard, se celebrava a Pamplona una concentració multitudinària que condemnava els abusos contra les dones. A nivell televisiu això significa que els mitjans de comunicació tenien unes imatges molt contundents i reivindicatives de la plaça de l’Ajuntament plena de gom a gom i amb pancartes per il·lustrar la informació de l’agressió.

Per aquest motiu encara resulta més inadmissible l’enfocament d’alguns programes a l’hora d’explicar la notícia. A 8 al dia de 8TV, mentre Josep Cuní i el redactor n’informaven, mostraven darrere seu imatges de festa on es veien dones ensenyant els pits i deixant-se magrejar pel primer que estirés el braç. Què s’està insinuant amb aquesta associació d’imatges? Què té a veure una agressió sexual amb unes dones ensenyant els pits voluntàriament? Més d’un argumentaria que s’il·lustra la disbauxa d’una festa on aquestes escenes significarien una relaxació de la permissivitat sexual de les dones. Però no fa altra cosa que culpabilitzar les víctimes d’una violació per trobar-se en un context on els mitjans donen a entendre que elles mateixes ho propicien. L’espectador, automàticament, relaciona la dona abusada amb una dona que es deixa tocar els pits. Es desprèn que la permissivitat sexual és un fet col·lectiu, tradicional d’una festa, i no pas una decisió individual. És molt greu que es facin servir imatges d’exhibició del cos de la dona per il·lustrar notícies d’agressions sexuals. És a dir, justifiquen la violació: seria allò tan feixista del “després passa el que passa”.

A 8TV no van ser els únics. A Telecinco van fer exactament el mateix: imatges de noies ensenyant els pits per explicar la violació. I encara van ser més sibil·lins i maquiavèl·lics. Ensenyaven el lloc on es va produir l’agressió i, a continuació, ensenyaven un pla d’unes noies amb pantalons molt curts caminant per la zona. La càmera les seguia explicitant la seva escassa indumentària. A La Sexta, la cadena que va de progressista, igual. Mentre Cristina Saavedra donava la informació de la violació, darrere seu s’exhibien les imatges de les dones ensenyant els pits. I mentre en el vídeo s’explicava com s’havien desenvolupat els fets de la violació, inserien una imatge de les cames nues de dues noies caminant per Pamplona en shorts.

És repulsiu i la sensació de desesperança i derrota social és total. Els mitjans de comunicació haurien de ser els més conscienciats amb els valors que transmeten en el cas de la violència contra les dones, i en canvi comuniquen uns missatges subliminars masclistes tan fastigosos com atribuir a les pròpies dones i a la seva roba el fet de propiciar una violació.

stats