25/05/2015

TV3, vint anys per davant de la resta

3 min
TV3, vint anys per davant de la resta

BarcelonaLídia Heredia i Ramon Pellicer van fer un bon duet al capdavant de l’especial eleccions de TV3. Arrencaven abans que ningú explicant el desplegament de mitjans i recursos que la televisió pública (així ho van remarcar) posava al servei dels ciutadans. No van decebre en les expectatives creades. Una vegada més TV3 va fer gala d’una capacitat d’innovació molt per davant de qualsevol televisió, pública o privada, catalana o espanyola. Va ser espectacular. Núria Soler i Carles Prats es van encarregar de manera impecable de treure partit d’un mapa de colors de Catalunya segmentat per municipis que donava una perspectiva global del país.

El croma on projectaven en directe les façanes dels diferents ajuntaments de Catalunya, totes amb idèntica perspectiva, primer semblava una mica ridícul, amb els presentadors surant virtualment com si fossin vianants. Però un cop la imatge es farcia amb les projeccions virtuals l’efecte era impactant i molt efectiu.

Les diferents taules de tertúlia i debat van funcionar amb agilitat.

Quim Arrufat, crítica en directe

El portaveu de la CUP a TV3 va fer la crítica de televisió en directe des de la taula del plató: “Estic bastant sorprès de la cobertura que esteu fent de l’estat espanyol”, va dir. Li semblava massa. També es va queixar que no informessin dels petits ajuntaments on estava guanyant el seu partit. “Aleshores estaríem fent un carrusel deportivo ”, es va defensar Pellicer.

Les bronques de Josep Cuní

A 8TV van arrencar prometent a l’audiència “més de vint analistes diferents i anàlisis precises”. Josep Cuní sap jugar i aprofitar molt bé les opcions que té. Els recursos de la cadena són limitats i, per tant, van apostar fort per la taula de convidats, on hi tornava a haver tots els contertulians, asseguts molt juntets.

Per als sondejos Cuní anava remolc de TV3 descaradament. Aquesta vegada va citar la font.

Si feies l’exercici de mirar simultàniament TV3 i 8TV, en el moment que la tele pública donava els resultats dels seus sondejos Cuní mirava de reüll algun monitor fora de pla. I breus segons després els infografistes de 8TV ja havien copiat les primeres dades, i ràpidament les posaven en pantalla. Són murris. Mentre TV3 havia d’anar oferint els sondejos de les altres capitals de província, Cuní s’avançava i ja connectava, abans que ningú, amb la reacció a la seu de Barcelona en Comú, on ja se’ls veia a tots aplaudint els resultats que avançava TV3. Potser la cadena pública li podria passar a 8TV part de la factura del que costa el sondeig.

Cuní es va quedar a gust esbroncant els diferents portaveus dels partits que feien les primeres valoracions dels sondejos. En va criticar els tòpics buits de contingut que fan servir, que no aporten res als ciutadans: “Anem amb la interacció dels espectadors, que segur que diuen coses més interessants que els portaveus dels partits”, es queixava.

A Espanya: tertúlia esbiaixada cap a la dreta

Antena 3 era l’única cadena que també disposava de sondejos propis. Gloria Lomana moderava una tertúlia en què Catalunya era inexistent no ja en tertulians (com és habitual) sinó també com a tema. Les mencions van ser escasses.

A La 1 de TVE Sergio Martín (el director del Canal 24h) estava al capdavant de l’especial eleccions amb bona part dels tertulians que l’acompanyen cada nit al seu programa. Tertúlia esbiaixada cap a la dreta a la tele pública espanyola. No va ser cap sorpresa.

13TV, cobertura electoral subliminar

Urdaci dirigia l’orquestra de 13TV en l’especial eleccions de la cadena. Tenien una careta amb el titular “ España vota ” que anaven emetent com un separador de la publicitat. Hi apareixien els diferents líders polítics en acció.

El millor del cas és que en les imatges on apareixia el socialista Pedro Sánchez, al darrere hi tenia o banderes catalanes o la bandera gai. Impossible transmetre més clarament als espectadors tot el que els repugna.

stats