18/02/2011

La bèstia més seductora

2 min

Si repassem els ingredients més evidents i fàcils del programa Bestiari il·lustrat , podrien fer témer el pitjor: artistes modernets, famosets joves o jovenets famosos, cultureta alternativa i una presentadora seductoreta. ¡Ah! I una veueta en off molt enrotlladeta.

Però és molt millor mirar la tele amb l'actitud de Darwin que no pas amb la mentalitat d'Ángel Cristo. Si hem d'entendre l'evolució de l'espècie no ens hem de tancar en un circ a contemplar bèsties.

Bestiari il·lustrat (més enllà del Silenci , del qual és subespècie) no s'assembla a res. És una rara avis que d'entrada pot espantar una mica si no formes part del seu gènere. Però si t'hi acostes, menjarà a la teva mà. És un programa àgil com una gasela, discret com un coala, exòtic com un lèmur, dolç com una foqueta blanca i rialler com un dofí. Quan visites el zoològic cultural català, cada aturada té el seu temps just. L'excursió passa de pressa i cada fotografia és un quadre en moviment. Les postals del Bestiari estan estudiades i triades, desprenen poètica sense embafar i el so ambient és molt acurat. Primer fa respecte, després en vols més.

La Bibiana Ballbè, la guia, forma part de l'espècie de noies que quan les van batejar les van predestinar a ser presentadores. Però trenca la lògica de l'evolució. I quan mira a càmera t'adones que és l'exemple més clar de la selecció natural. Tindria els nassos de vestir un Yorkshire però despullaria totes les persones. Pregunta com una nena de quatre anys, amb la gràcia d'una noia de vint i amb la picardia d'una de quaranta. Té la barra de passejar-se amb batí pel Born, és capaç de pujar a una carrossa de cavalls amb el cap ben alt i fer que el Joel Joan sembli un xaiet atemorit. Perquè la Bibiana, que té parlar de pageseta, la fermesa d'un soldat i l'empenta d'un davanter centre, ha descobert que per ensinistrar les bèsties les ha de desubicar. I és des de la indefensió que les bèsties es mostren tal com són.

stats