Publicitat
Publicitat

HISTÒRIESDELATELE

Les dones són a Zan TV

On són les dones? A Zan TV. Fa poc més de dos mesos que a l’Afganistan es va inaugurar un nou canal de televisió que està tenint una bona resposta a nivell d’audiència. En un país saturat amb més de setanta canals de tota mena, Zan TV és únic: està dirigit per una dona, produït per dones i pensant en els interessos de les dones. La seva finalitat és empoderar-les i informar-les que poden desenvolupar una vida personal independent més enllà de casa seva. La cadena, amb seu a Kabul, ofereix programes insòlits a les teles del país sobre les negociacions de les feministes amb l’islam, drets reproductius, assessorament legal a dones... Ho diu un dels seus eslògans: “Som el vostre mirall”. Volen mostrar noves possibilitats i referents a la població femenina.

La idea va sorgir d’un home, Hamid Samar, sorprès per les peticions laborals de dones que rebien en el mitjà on treballa i que eren rebutjades per qüestió de gènere. L’Afganistan és un país que fa setze anys estava sota el règim talibà, que recloïa les dones a casa. El panorama ha millorat una mica però, encara ara, nou de cada deu dones del país són víctimes d’abusos físics, psicològics o sexuals. Per això Zan TV és una idea televisiva radical i valenta. Fa el que no permet cap altra cadena. Nasrine Nawa, la directora d’informatius, explicava al The Guardian : “Volem que les dones tinguin un rol actiu en la vida política i social”. De moment Zan TV funciona amb cinquanta dones contractades, d’entre 17 i 28 anys. Un 50% són treballadores i l’altra meitat tenen contracte en pràctiques. La missió és preparar una nova generació de periodistes en un país que ha vetat l’educació a les dones. També han contractat deu homes perquè les ensenyin a treballar com a operadores de càmera i a dominar l’edició.

Yasamin Yarmal és la presentadora de l’informatiu estrella. Més enllà de cobrir l’actualitat, les notícies tenen especial sensibilitat amb la realitat de les dones del país: matrimonis arranjats amb nenes, violacions o denúncies sobre l’accés a l’educació. Mehria Azali, periodista de la cadena, explica que “sí que hi ha cadenes que fan reportatges sobre els abusos a dones, però no ho expliquen tot perquè tenen por de ser titllades de feministes”.

La cadena té un programa nocturn setmanal en què entrevista dones afganeses polítiques, advocades o activistes. A la graella també hi ha un programa de cuina, però amb una finalitat molt diferent de l’habitual: receptes ràpides i saludables per treure’s fàcilment de sobre aquesta tasca domèstica imposada.

És lògic que si històricament la televisió ha estat clau en la imposició d’uns estereotips de gènere i una ideologia masclista, ara es vulgui fer servir el mitjà com a eina d’influència per resoldre-ho. Llarga vida a Zan TV i a totes les iniciatives mediàtiques que intenten promoure un món més just per a tothom.

Riure, malgrat tot