Publicitat
Publicitat

HISTÒRIES DE LA TELE

El primer famós contra el tabac

El nom de William Talman no us sonarà. Si us dic que era l’actor que feia de Hamilton Burger potser tampoc. Però si us explico que era el fiscal de districte que perdia tots i cadascun dels casos contra Perry Mason, és possible que ja recordeu el personatge. La sèrie d’advocats protagonitzada pel magnífic Raymond Burr i emesa a la CBS entre el 1957 i el 1966 es va caracteritzar per les constants victòries de Perry Mason en els judicis, però, curiosament, la història personal del que feia de fiscal de districte és ben bé per fer una altra sèrie.

William Talman va haver de ser acomiadat de la sèrie el 1960. La premsa sensacionalista va destapar que Talman havia participat en una festa salvatge nudista celebrada en una mansió de Hollywood. La policia va posar punt final a la gresca. La societat més puritana de l’època va sucar pa en aquell esdeveniment, que es va allargar setmanes als diaris més grocs. La CBS es va veure obligada a acomiadar l’actor perquè els contractes tenien una clàusula de moralitat que exigia als empleats una conducta exemplar. Anys més tard, i quan l’escàndol ja estava oblidat, van tornar a contractar Talman. L’escàndol li havia complicat molt les possibilitats de trobar nous papers. No tenia la sort de cara. L’any següent d’acabar-se Perry Mason, el 1967, a Talman (un gran fumador) se li va diagnosticar un càncer de pulmó inoperable. En aquella època la societat encara era molt reticent a creure’s els efectes perjudicials del tabac, sobretot tenint en compte que no feia tants anys que les cigarretes s’havien publicitat prometent grans beneficis respiratoris.

Un dia Talman va llegir als diaris que els actors no volien col·laborar en els anuncis antitabac perquè això els faria perdre l’oportunitat de participar en els anuncis de les grans marques de tabac, pels quals es pagaven molts diners. Talman, indignat i molt malalt, va oferir-se voluntari a l’Associació Americana del Càncer per gravar l’ anunci.

Talman sabia que li quedava poc temps de vida, tenia molts dolors i va assistir al rodatge sota els efectes d’una forta sedació. En l’anunci Talman mostrava el jardí de casa seva i presentava una imatge idíl·lica dels seus sis fills i la seva dona. També ensenyava una foto d’ell amb el seu amic Raymond Burr. I aleshores deia: “Vostès m’han vist perdre un munt de batalles davant del jutge, però ara estic a punt de perdre la batalla definitiva. Perdré la dona i els fills. Tinc càncer de pulmó. Els dono un consell com a fumador i com a persona que ha perdut durant anys: si no fumen, no comencin; si fumen, deixin de fer-ho. No siguin uns perdedors”. L’anunci va tenir un gran impacte, sobretot quan es va saber que Talman va morir sis setmanes després de gravar-lo. Es va convertir en el primer famós que alertava sobre els riscos del tabac en un anunci i es va comprovar que així la repercussió del missatge era més gran i eficaç.