Publicitat
Publicitat

CRÍTICA TV

La gamba ‘experience’

Dimecres en prime time, després d’un sensacional APM? especial eleccions, TV3 estrenava Catalunya experience. El programa és una nova manera de descobrir el país a través dels ulls d’un estranger. És el que ens faltava. Ja hem vist Catalunya des de l’aire, des del mar, des del paisatge favorit, des dels pobles petits i des de barques de pescadors. Aquesta vegada tenim una cicerone meravellosa. La Ivana Miño com a presentadora és el millor descobriment en el que portem de temporada. Desprèn una calidesa i una empatia amb els convidats extraordinària, manté un paper discret sense l’hiperactuat entusiasme comunicatiu dels presentadors debutants i executa la seva funció d’enllaç entre narració i espectador a la perfecció. És bonic, a més, gaudir de la seva capacitat poliglota portada amb tanta naturalitat. El programa resol amb eficàcia el problema de l’idioma i ens estalviem la traducció als visitants. A nivell d’imatge es nota que visualment els paisatges han sigut retocats, amb els colors potenciats, com si fos una fotografia d’Instagram. És el recurs habitual dels programes de paisatges per assegurar-se que la imatge té més impacte.

Mostrar diferents àrees del país a viatgers empedreïts d’arreu del planeta és una bona idea. És un al·licient més per a l’espectador, tot i que veurem fins a quin punt perdura la curiositat. Per a l’audiència de TV3 no és el mateix veure el cap de Creus que veure com reacciona una parella de Kansas al mar Mediterrani. No és el mateix veure un pescador cuinant gambes a coberta que veure dos nord-americans xuclant amb fàstic el cap del crustaci per primera vegada a la vida.

A nivell simbòlic és on Catalunya experience té més càrrega significativa. El format s’adapta perfectament a la televisió pública. Potencia la cohesió del territori i reforça el vincle amb el país. Entronca també molt bé amb l’orgull patri tan català. Incrementa l’autoestima. Com a terra d’acollida que ha sigut sempre, ens agrada que els que vénen a Catalunya la valorin i insisteixin amb la idea que tenim de ser un gran país. En el primer Catalunya experience hi va haver un fet curiós. La parella de Kansas va arribar amb la noció més espanyola de Barcelona. “El que vol fer en Trevor és menjar tapes!”, diu feliç la Cori. I el programa anirà diluint tòpics i atributs que no són autòctons.

Un programa bonic, positiu, agradable i amb aquell punt d’emoció que donen alguns paisatges. Compensa i ens distreu una mica de l’altra “Catalunya experience ” que patim, la del dia a dia, la de reivindicar obvietats i fer-nos valdre.