Què passa, Buenafuente?

El Terrat ha de contribuir a canviar un biaix de gènere lamentable en el sector

Fa uns dies, en aquesta mateixa columna, recomanàvem a Toni Soler que es mirés l’entrevista que David Letterman li va fer a Tina Fey, en què ella explicava per què va ser tan important que s’incorporessin les dones a l’equip de guionistes del 'Saturday night live'. Si s'ha de jutjar pels programes d’El Terrat, és obvi que Andreu Buenafuente també ha de mirar l’entrevista. Recentment, Movistar+ ha estrenat 'La Resistencia', un 'late night' presentat per David Broncano. Més del de sempre. Presentador home que fa un monòleg i està envoltat de més homes que són hiperenginyosos i superastuts que li expliquen coses i que, entre ells, es riuen les gràcies. Més enllà de les dones que de tant en tant entrevista com a convidades, no hi ha cap dona en pantalla col·laboradora. Tot són homes que, com és habitual, acaben creant aquest ambient de vestidor, de col·legues enrotllats, d’amiguets simpàtics que tenen el monopoli de la inventiva i la sagacitat. A l’equip de guionistes només hi ha una dona.

I tu, Buenafuente? Què estàs fent per posar fi al masclisme que hi ha al teu sector i als teus programes?

A 'Late motiv', actualment, passa exactament el mateix. Al voltant de Buenafuente només hi apareixen homes. I es repeteix exactament el patró. Més enllà de les entrevistades amb qui pugui conversar el presentador de tant en tant, la resta de col·laboradors que s’asseuen al sofà són sempre homes. Fa uns dies, en el seu monòleg inicial, Buenafuente criticava un comunicat de l'AFA, l’Associació del Futbol Argentí, per haver donat uns consells d’un masclisme recalcitrant als seus jugadors a l’hora de tractar les dones russes. Buenafuente tenia tota la raó en el que denunciava. Però, i tu, Buenafuente? Què estàs fent per acabar amb el masclisme que existeix al teu propi sector i als teus programes? On són les dones guionistes? On són, ara, les col·laboradores? Per què les dones guionistes estan infrarepresentades i invisibilitzades en el teu àmbit?

El Terrat, com una de les productores més emblemàtiques a nivell estatal en l’àmbit de l’humor, i l’Andreu Buenafuente com un dels màxims exponents de l’humor televisiu, han de contribuir a canviar aquest biaix de gènere tan lamentable, perquè mentre no ho facin estan fomentant el sexisme.

L’absència de dones en pantalla a 'La Resistencia' i a 'Late motiv' provoca, d’entrada, una sensació d’antigor molt gran. Es veuen passats de moda. Sobretot perquè s’acaba practicant (amb l’excepció de Bob Pop) un humor molt reiteratiu i estereotipat, que sempre dona voltes als mateixos conceptes i que ha creat uns engranatges de l’enginy molt tòpics.

O es renova el repertori i deixen que corrin aires nous compartint l’àmbit de l’humor amb més dones guionistes i col·laboradores que facin gala de la seva astúcia, o ben aviat es convertiran en dinosaures d’humor caduc i naftalínic, que només se saben mirar el melic, com ara li està passant a David Letterman. Buenafuente, 'let them entertain you'!