Publicitat
Publicitat

HISTÒRIES DE LA TELE

Un osset de peluix a la Guerra de Corea

'MASH' era la sèrie que retratava l’activitat d’un hospital de campanya de l’exèrcit nord-americà a la Guerra de Corea

MASH era la sèrie que retratava l’activitat d’un hospital de campanya de l’exèrcit nord-americà a la Guerra de Corea. De fet, les sigles del títol resumien el context: Mobile Army Surgical Hospital. Un dels personatges tenia el sobrenom de Radar perquè sentia abans que tots els altres el soroll dels helicòpters que arribaven. En Radar era el més jove de tots, molt innocent i infantil. Per explicitar la seva immaduresa el personatge dormia sempre amb un osset de peluix. Durant els onze anys que va durar la sèrie (1972-1983) sempre, sense excepció, van fer servir el mateix osset. Es va convertir en la mascota de l’elenc d’actors després que se’l trobessin el primer dia de rodatge al plató on gravaven i el van incorporar en el relat. Van veure que era útil per dibuixar el perfil del personatge, tot i que el productor, amb els anys, ha admès que ho van portar massa lluny i que el protagonisme de l’osset va acabar sent excessiu.

El març del 2014 l’actor Gary Burghoff (el que feia de Radar) es va vendre l’osset en una subhasta adjuntant-hi una carta per confirmar l’autenticitat de l’animalet de peluix i resumint-ne la història. L’actor explicava que un cop ell va plegar de la sèrie va perdre de vista l’osset. Va intentar recuperar-lo però havia desaparegut misteriosament. El va a trobar a faltar de la primera exposició que va organitzar l’Smithsonian de Washington el 1983 amb tota la memorabilia de MASH. Per fi, el 2005, en va tenir notícies. L’osset estava en mans de l’escenògraf de la sèrie i l’havia portat a subhasta. Es va vendre per onze mil dòlars i, tot i que les dades que ha donat Burghoff després són una mica contradictòries, el fet és que el peluix va acabar a les seves mans.

Quan el 2014 el mateix Burghoff el va tornar a portar a subhasta, es va vendre (no se sap a qui) per 14.307 dòlars. A la carta hi deia: “En Tiger és l’osset més famós. Se l’ha estimat a tot el món en més de quinze idiomes. És una icona de la televisió del segle XX. Tinc l’esperança que en Tiger ha trobar una llar o institució que entén el seu veritable valor”.

A la sèrie, el final de l’osset va ser un altre. Burghoff estava tip de MASH i va voler plegar. Els guionistes no van gosar matar-lo i van fer que en Radar tornés a casa per ajudar la seva mare vídua. Després d’un acte heroic, en Radar marxa i es descuida l’osset allà. Uns episodis més tard, el capità Pierce (Alan Alda), preveient que tots tornaran a casa, decideix fer una mena de capsa del temps i enterrar-la amb objectes personals de la companyia i hi afegeixen el peluix: “L’osset simbolitzarà tots els nens que van arribar aquí i que han marxat fets uns homes”. A Burghoff, quaranta anys més tard, no li devia anar malament la picossada que li va proporcionar el seu amiguet de joventut.