15/10/2011

Un país amb molt de colesterol

2 min

Cada dijous a TVE emeten el programa Un país para comérselo . Es tracta d'un reportatge que unifica el territori espanyol a través de la gastronomia i tot el que l'envolta: camps de conreu, zones de pesca, productes tradicionals i restaurants i fondes emblemàtiques. Els que gaudeixen de tan dura tasca periodística són els actors Imanol Arias i Juan Echanove, que junts o per separat es dediquen a recórrer el país ensumant la teca. També hi ha el periodista i humorista Tonino (ex Caiga quien Caiga ), que manté un paper molt secundari, tant pel que fa a presència davant les càmeres com, sobretot, per la quantitat de plats que tasta.

En el capítol d'abans-d'ahir, que se centrava en el territori de Múrcia, Echanove es va afartar vuit vegades en llocs diferents. El va seguir Imanol Arias amb sis àpats. I finalment Tonino, a qui només vam veure entaular-se en una ocasió (i en companyia dels altres dos).

I passejant passejant l'Imanol i l'Echanove primer tasten uns " michirones " i després uns " paparajotes ". I vinga recórrer territori, on veiem, a part de l'horta espanyola, molta panxa grossa, molta teca i molt oli roent a les paelles.

Els actors, feliços com mai amb aquesta joia de programa que se'ls ha concedit a Televisió Espanyola en l'etapa socialista, lloen tot el que troben. Es passen el programa en permanent estat d'èxtasi, d'emoció, d'elogi de tot el que veuen i els ofereixen. Queden fascinats davant d'un llimoner, són feliços cultivant arròs (durant l'estona de la gravació) o sucant pa a la cassola que els han preparat a la bodega Nicolás. Tot ho oloren. Flairen amb delit el formatge amb què els obsequien, el vi que els serveixen i la cansalada curada. Si la cullera no s'acosta a la boca, ells apropen el nas a tot el que es menja. " Vamos a dar un paseíto ", comenten sovint. I de la ruta més curta en surten tres o quatre llocs per aturar-se a picar una mica. Un patir constant, vaja. Amb l'excusa de recórrer el mapa alguns s'omplen la panxa (i les butxaques).

stats