13/07/2011

La tradició dels 'encierros'

1 min

Televisió Espanyola està retransmetent, com ja és tradició, tots els encierros dels sanfermines . Ho condueix Pilar García Muñiz des d'una mena de terrasseta privilegiada al costat d'un comentarista expert, un tal Patxi Cervantes.

El sistema de retransmissió de l' encierro és elegant: abans que comenci fan el resum de la jornada anterior i una mica de "miscel·lània sanferminera ": entrevistes a personatges curiosos, connexions amb el tancat dels braus o conversa amb l'amo ramader de les bèsties a qui toca córrer. Tampoc falten les estadístiques més sanguinàries: especifiquen les dades d'altres anys sobre el toro més ràpid i el més lent però també la mitjana de cornades i la quantitat d'atesos que acumulen per encierro .

Televisió Espanyola ha optat, sàviament, per mantenir-se en silenci durant tota la cursa. Un cop acabat, passen la repetició de la jugada completa amb els comentaris de l'expert. El més habitual és recrear-se en allò de " ha sido limpio y rápido ", i amb una fredor absoluta repassen els mossos " arrollados ", " pisoteados ", " los que han cogido toro " i fins i tot aquell a qui la banya del toro ha fet " arruga en la cara ". Finalment destaquen el Momentico, que vindria a ser un equivalent de la imatge del partit en el futbol.

Això sí, cada encierro comença amb els policies de bracet fent barrera abans no deixin anar els toros, llencin el chupinazo del dia i ja veiem córrer els braus. El que no veiem mai en directe és com els policies trenquen el seu propi cordó policial abans de veure venir els animals. Suposo que no consideren elegant mostrar els agents d'uniforme, acovardits, fugint cames ajudeu-me a amagar-se darrera una portalada.

stats