Misc 17/08/2013

Arrenca una Lliga bipolar que tem no ser atractiva

Estadis mig buits, horaris dispersos i grans distàncies en la classificació desllueixen la Lliga

i
Natalia Arroyo
3 min

BarcelonaAvui a les 19 h, Anoeta acollirà el primer partit de la Lliga 2013/14. Serà el Reial Societat-Getafe, que donarà el tret de sortida a una temporada nova. Estranya. Plena d'absències. Marcadament polaritzada pel Barça i el Madrid. El mercat d'estiu no ha pogut evitar una promoció negativa de la competició domèstica, per la fuga de talent. Pràcticament tots els grans clubs han venut la seva referència golejadora: l'Atlètic de Madrid no podrà comptar amb Falcao, el València ha traspassat Soldado, el Sevilla ha vist marxar Negredo i Navas... La Lliga ha perdut competidors per als dos monstres que mengen a part i que s'han repartit els últims nou títols. En les últimes cinc temporades, més de 26 punts han separat el campió (Barça o Madrid) del tercer classificat i no fa pinta que aquest any hagi de ser diferent.

Seguiment en directe

El repte de la Lliga de Futbol Professional és aconseguir que la competició sigui atractiva més enllà del que facin els dos grans campions. I les dades de l'últim curs no ajuden a pensar que pugui ser-ho. Passen les jornades i el futbol no engresca prou als aficionats per omplir els estadis, que van tenir una mitjana d'assistència del 68,6%. L'argument dels organitzadors -i dels clubs- segueix sent que els nous horaris de televisió, repartits en nou franges diferents al llarg del cap de setmana, perjudiquen l'assistència. Perquè molts partits són massa tard al vespre, sobretot en l'última franja de dissabte o diumenge. Però, sobretot, perquè hi ha tanta oferta i tan variada que molts seguidors prefereixen quedar-se al sofà de casa per veure el seu equip i, de passada, algun altre abans i algun altre després.

Caos horari

Tampoc hi ajuda el fet que sigui pràcticament impossible planificar-se. Els horaris se saben amb poc temps (màxim, quinze dies) i poden tenir més de 72 hores de diferència en l'agenda. Per exemple, les tres primeres jornades de Lliga no segueixen una mateixa estructura horària. En el debut, es juguen tres partits dissabte (a les 19 h, 21 h i 23 h), quatre diumenge (19 h, 21 h i 23 h) i tres dilluns (20 h i 22 h). La segona jornada s'obrirà ja des de divendres (20 h i 22 h). Es jugarà en tres horaris dissabte i diumenge i es tancarà amb un partit dilluns. El caos continua en la tercera jornada, quan es descarta el partit dels dilluns i es juga tot entre divendres i diumenge.

L'Espanyol, per exemple, tocarà tres dies en les primeres jornades: debuta dilluns amb l'últim partit (22 h), juga a casa dissabte al vespre (21 h) en la segona jornada i afronta la tercera amb un partit diumenge a la tarda (17 h). El Barça, però, té un inici de Lliga més estable, amb tres partits diumenge (19 h i 21 h). Altres equips també aniran marejats, com la Reial Societat, l'Athletic Club, el Celta i el Granada, que juguen en tres dies diferents els tres primers partits del campionat. Això complica l'organització de les sessions d'entrenament de les plantilles i fa impossible a l'afició tenir clara l'agenda del seu equip.

Moltes cadires sense ocupar

Les dades de la LFP van denunciar al juny un descens d'assistència als estadis de prop del 2,2%. La mitjana d'espectadors va ser de 27.932, però en alguns casos, com a l'Iberostar Estadi, al Coliseum Alfonso Pérez i a Vallecas, hi va haver partits amb poc més de 7.000 persones. Només set equips van mantenir un aforament superior al 75% al llarg de l'any: el Granada (88,2%), el Reial Madrid, el Màlaga, l'Athletic (81%), el Deportivo (79,5%), el Barça (76%) i l'Osasuna (75%). L'Espanyol, amb un percentatge d'assistència de només el 50,2%, va ser qui menys va omplir el seu estadi. La pitjor entrada a Cornellà-El Prat, amb capacitat per a 40.500 persones, van ser 16.712 espectadors.

Fins i tot Pep Guardiola destacava ahir aquest defecte en la seva compareixença prèvia al partit d'avui contra l'Eintracht de Frankfurt. "M'agradaria que la Lliga espanyola tingués l'ambient dels estadis alemanys. Tots són moderns, guapos i sempre són plens. Hi ha un ambient molt festiu. La gent balla, canta, fins i tot en un partit de pretemporada contra el Hansa Rostock, de Tercera Divisió", va comentar amb fascinació l'extècnic del Barça.

El preu de les entrades

De fet, l'actual entrenador va donar en una de les claus que impedeixen a la Lliga presumir d'ambient als seus estadis: el preu de les entrades. Guardiola va denunciar que no fossin "més assequibles". Volten els 40 i els 60 euros de mitjana.

Els clubs defensen que aquesta és una important font d'ingressos i es neguen a rebaixar els preus si no es repensa el repartiment dels drets televisius. Una guerra eterna que radicalitza la bipolaritat de la Lliga. Una Lliga que arrenca avui sense saber si podrà estar a l'altura. Fa dos anys, només tres equips van superar els 60 punts. L'any passat el Màlaga va merèixer una plaça europea amb poc més de la meitat de punts (57) que el campió (100). Arrenca una Lliga desigual, dispersa. Emocionant?

stats