17/05/2013

Ball de peces per fer el salt del Mini al Camp Nou

4 min

Barcelona.No hi ha una única manera de fer un trencaclosques. N'hi ha que comencen per les vores i n'hi ha que, deixant-se anar per l'alegria de trobar tres peces que quadrin, encara que siguin del mig, van fent blocs intuint l'estampat. N'hi ha que agrupen les peces per la forma i n'hi ha que ho fan pel color. El Barça fa dies que escampa les seves peces sobre la taula del despatx i les agita per trobar la combinació que vagi aclarint el dibuix definitiu. Les baixes condicionaran les altes i les arribades determinaran les sortides. El Barça del futur que s'imaginin els tècnics marcarà el rumb del Barça del present, i al revés. I tot dependrà del marge de maniobra econòmic que tingui el club per a les negociacions.

Decisions obligades

La secretaria tècnica sap segur que haurà d'abordar, com a mínim, el futur de deu o dotze futbolistes. En primer lloc haurà de pensar què passa amb els cinc jugadors del filial que, per contracte, tenen pactat fer el salt al primer equip al final d'aquesta temporada. Es tracta del porter Oier Olazábal, del central Marc Muniesa, dels migcampistes Sergi Roberto i Rafinha Alcántara i del davanter Gerard Deulofeu. D'altra banda, no podrà esquivar les negociacions de quatre futbolistes que finalitzen les cessions i que no entren en els plans dels tècnics per afegir-se al primer equip: Ibrahim Afellay (Schalke 04), Bojan Krkic (Milan), Andreu Fontàs (Mallorca) i Isaac Cuenca (Ajax).

En paral·lel a tot això, i sense comptar les sorpreses que sempre dóna el mogut mercat de fitxatges de l'estiu, s'haurà d'acabar de concretar el futur d'Éric Abidal i resoldre temes calents com el de Víctor Valdés, David Villa, Adriano Correia i Jonathan dos Santos.

Al ritme serè d'Andoni Zubizarreta, el Barça es mou per prioritats. I la primera és reforçar l'atac i donar un cop d'efecte que engresqui l'afició abans de l'estiu. Neymar lidera la llista d'esforços de la secretaria tècnica i és l'únic nom que ocupa, de moment, l'apartat d'altes per al curs 2013-2014, malgrat que s'hagi reconegut que es busca també un porter i un central. El cost que finalment tingui el traspàs del brasiler condicionarà les ofertes pels altres jugadors que interessen a Tito Vilanova i el seu staff .

I és aquí on arrenca el ball de peces que complica la tasca de Zubizarreta, condicionada per la gestió d'aquest any. Els joves que van pujar del filial al juliol (Martín Montoya i Marc Bartra i, cap al final, també Cristian Tello) han tingut menys protagonisme del que semblava que havien de tenir. El lateral va començar amb força per espavilar Dani Alves, però, amb el brasiler activat, ha passat mig any entre la banqueta i la grada (8 partits en tot el 2013). El central ha acabat jugant al final per les lesions de Mascherano i Puyol (ha disputat els mateixos partits en un mes i mig que en tota la campanya). L'extrem, estel·lar molts dies, ha acabat arraconat en els partits importants.

Aquestes sensacions preocupen quan s'analitza el salt a Primera dels cinc que esperen al B, per les poques opcions de donar-los minuts. Muniesa ja tenia peu i mig fora del club l'estiu passat (tenia un acord amb l'Ajax) quan es va lesionar greument el genoll, i ara està tornant a valorar una sortida que li asseguri continuïtat a l'elit. I Oier, per irregular i edat, no convenç sota pals, i l'imminent fitxatge d'un substitut de Valdés li obre les portes d'una sortida. El cos tècnic té més clar que vol tenir a prop Rafinha, Deulofeu (sobrat a Segona) i Sergi Roberto, i se'ls està intentant convèncer de quedar-se un any més a mig camí entre el Miniestadi i el Camp Nou.

Cessió a l'Espanyol?

L'opció d'una cessió que els foguegi és especialment interessant en l'últim cas, malgrat les fluixes experiències de Fontàs, Afellay i Cuenca. Alguns mitjans donen per fetes unes negociacions amb l'Espanyol per fer-li un lloc l'any que ve, però fonts del club periquito asseguren que no s'ha parlat res, tot i que no descarten fer-ho. "Per la ciutat, el club i la Lliga, som una bona sortida per als clubs que volen donar minuts de qualitat als futbolistes", defensen des de l'entitat blanc-i-blava.

Els cedits són un altre dels capítols conflictius, perquè el club els busca una sortida en forma de traspàs. Després d'aturar una venda perquè es preferia una cessió, ara el Barça busca comprador per a Afellay, que no ha quallat al Schalke. Els mitjans alemanys el vinculen al Lazio i l'Inter, que ja van sondejar l'any passat el club blaugrana, que ara demana entre 4 i 6 milions d'euros per l'holandès. Cuenca també pot ser una font d'ingressos per al club, que intenta convèncer l'Ajax perquè se'l quedi en propietat. L'entorn del jugador reconeix, però, que ell prefereix un altre any cedit a Amsterdam i està "en mans del que pactin els dos clubs".

A Fontàs, desapercebut a Mallorca, també se li busca una sortida, i el seu valor de mercat és de 2,5 milions d'euros. Una mica més s'espera treure per Bojan, tot i que si el Milan se'l queda no vol pagar gaire més d'entre tres i cinc milions. "Està valorant el millor per al seu futur i està content a Milà", va assegurar ahir el pare de Bojan a La Xarxa.

Sortida dels veterans

Les peces dels cedits ja estan mig col·locades al trencaclosques, passi el que passi amb les sortides. Però l'habilitat de Zubizarreta per alleugerir la plantilla animarà el rol dels joves del filial i, en aquest sentit, la venda de Villa, a qui la Cadena SER relacionava amb el Tottenham, faria lloc a Deulofeu, encara que arribés Neymar. A més, es dóna per feta la marxa de Jonathan dos Santos, que permetria a Sergi Roberto entrar amb més facilitat a les convocatòries.

També s'especula amb l'adéu d'Adriano (que aplanaria el camí de la consolidació a Montoya), tot i que el seu agent, Paulo Affonso Neves, deia a Esports Cope que es reunirà avui amb el club per avançar en la renovació.

stats