Misc 19/09/2013

Busquets torna a donar una lliçó d'omnipresència

Tapa tots els forats defensius i fa una assistència de gol

i
Natalia Arroyo
3 min
Busquets torna a donar  una lliçó d'omnipresència

Barcelona.Al minut 85, amb 4-0 al marcador, Sergio Busquets pressionava el lateral dret de l'Ajax Van Rhijn i, mirant enrere, reclamava als seus companys que el seguissin i fessin un pas endavant. Tot estava decidit i, probablement, no feia falta gastar gaires energies en aquella pilota. Però Busquets no descansa. Mai. El migcampista blaugrana va tornar a donar una lliçó d'omnipresència ahir contra l'Ajax. A l'ombra dels tres gols de Messi, l'actuació de Busquets va ser el més destacat del Barça en el seu debut a la Lliga de Campions.

El partit de Busquets va ser majúscul. Completíssim. En tot moment va ocupar el lloc que havia d'ocupar. Com s'espera d'ell, va ser decisiu com a peça que equilibra l'equip en defensa. Ell era la figura que completava l'organització del Barça quan l'Ajax tenia la pilota. Si els holandesos jugaven en llarg, ell se sumava al salt dels centrals per mirar de guanyar la pilota aèria o la segona jugada. Si l'equip de Frank de Boer iniciava el joc des del darrere i superava la primera línia de pressió, Busquets s'avançava per agrupar les línies i sumar-se a Iniesta i Cesc en la pressió.

90 minuts corrent

Com una frontissa, Sergio Busquets va anar endavant i enrere per acompanyar l'equip i empènyer-lo quan s'adormia. I també va bascular a les bandes per cobrir l'esquena de Dani Alves, una missió que fa automàticament des de fa cinc anys per tallar els contraatacs rivals que sempre tendeixen a buscar la seva zona lliure.

La conseqüència d'aquesta mobilitat, d'aquesta concentració màxima, van ser 11.053 metres recorreguts en 90 minuts, l'home que més va córrer de tot l'equip, seguit d'Andrés Iniesta, que va superar per poc els 10 quilòmetres al final del partit.

Amb Martino, Busquets manté la seva responsabilitat en la zona d'iniciació del joc entre centrals, tot i que ahir no va haver d'auxiliar gaire Piqué i Mascherano perquè l'Ajax només pressionava amb un punta. Tot i així, el seu rol amb pilota segueix sent decisiu i, de mica en mica, afegeix al seu repertori de passades segures i fiables una mirada més vertical que accelera la possessió blaugrana. Segueix sent significatiu que rebi més faltes (2) de les que fa (1).

De les seves botes va néixer el 2-0 de Messi, que va sentenciar el partit i va tranquil·litzar el Barça. Després de recuperar la pilota al mig del camp, va conduir, exhibint el seu pletòric estat de forma, fins a la frontal de l'àrea, on va fer una passada oberta perquè l'argentí rematés la jugada amb una bona acció individual. Per darrere d'ell van quedar-se Cesc i Iniesta, dos jugadors que, a priori, haurien d'haver gestionat la jugada d'atac blaugrana.

Més ajudes

Que Busquets sigui un dels jugadors més destacats del partit d'ahir descriu alguns dels problemes que va tenir el Barça. El migcampista segueix fent la sensació d'anar desbordat en molts moments pels espais que ha de controlar tot sol. Tot i la voluntat de pressionar de tots els jugadors, l'equip no sempre ajusta bé les posicions i ell ha de fer feina doble.

De fet, ja fa dies que Víctor Valdés reclama més consistència col·lectiva per evitar el desert al voltant de Busquets. Perquè el de Badia no hagi de multiplicar-se. "Quan es trenca l'equip és preocupant. Ens ha tocat córrer molt cap a la nostra defensa. Jo vull un equip sòlid", va reconèixer Martino en roda de premsa.

De moment, la solidesa la dóna Busquets. I, quan ell, el mecanisme principal d'emergència, falla, apareixen els altres socorristes per tapar els forats. Javier Mascherano, agressiu al tall, va ser providencial per frenar algun intent d'escapada de Bojan al primer temps. L'altre, capítol a part, és Víctor Valdés. Les mans de Busquets.

stats