LLIGA
Misc 25/09/2013

L'Espanyol es prepara per als hiverns "crus i durs" d'Aguirre

Les estadístiques del tècnic empitjoren bastant als mesos freds

i
Natalia Arroyo
2 min
Entre desembre i març Javier Aguirre perd més partits que durant  els altres mesos de la temporada.

BarcelonaCom les formigues, Javier Aguirre demana al seu Espanyol que acumuli punts ara i aprofiti la ratxa guanyadora per quan arribi "l'hivern cru i dur". Gat vell, el tècnic mexicà sap que les dinàmiques que pugen, sempre baixen, i està anticipant el cop al vestidor. Ahir Víctor Sánchez reproduïa el discurs del seu entrenador: "Hem de tocar de peus a terra i seguir sent humils perquè vindran èpoques i partits en què no sortiran les coses bé i perdrem. Per quan arribin aquests partits, hem de tenir una bona renda de punts".

Els onze punts que han enfilat l'equip a la zona alta de la classificació després de cinc jornades van sumar-se en quinze partits l'any passat. La situació és ara radicalment diferent i el grup ho sap i en gaudeix. "Estem en un bon moment. Estem contents i orgullosos del que s'està fent i tenim ganes de seguir així", era el missatge del migcampista.

Aguirre es frena al desembre

Víctor Sánchez reconeixia que bona part del mèrit d'aquesta inèrcia positiva ve de la feina acumulada de l'any passat però, especialment, de la dura pretemporada que ha fet l'equip, que va encadenar tres setmanes d'entrenaments seguits sense descans.

En altres etapes, de fet, Aguirre ja ha demostrat que arrenca bé el campionat domèstic. En el segon any amb l'Osasuna va acumular una ratxa de quatre victòries, dos empats i una sola derrota en les set primeres jornades de Lliga. I amb l'Atlètic de Madrid el curs 2007/2008 també va acumular molts punts al tram inicial. Els problemes arriben a finals de desembre, quan l'equip sembla notar l'inici eufòric i abaixa el llistó.

En totes les temporades completes que ha dirigit, Aguirre ha empitjorat les seves estadístiques a l'hivern. El trimestre més fred de l'any li va malament i és quan acumula pitjors percentatges de victòries. El curs 2002/2003 només va guanyar dos dels 12 partits que va jugar (8,3%), i va acumular cinc empats i cinc derrotes. El 42% d'ensopegades entre desembre i març va ser superior al 35% que va tenir al llarg de tota la temporada.

La dinàmica es repeteix en els següents cursos. Encara a Pamplona, el 2003/2004 va guanyar només 3 de 15 partits (20%), menys que l'eficàcia anual (31%). L'any següent va ser el pitjor, amb un dur 56% de derrotes en 16 partits en mesos freds. També l'últim any amb l'Osasuna va deixar més derrotes a l'hivern (43%) que en el global de la resta de mesos de competició (33%).

A Madrid les xifres van evidenciar els mateixos problemes de mantenir l'equip en un estat de forma òptim tot l'any. El 2006/2007 va guanyar només 4 partits de 14 (29%), menys que durant la temporada (43%). I a la següent va perdre 8 de 19 partits (42%), lluny de l'eficàcia d'altres mesos (27%).

Últim hivern plàcid

L'últim hivern, però, deixa molt bones sensacions. Va ser amb bufanda i gorro quan Aguirre va fer sortir l'Espanyol del pou, amb una ratxa de punts que ara vol imitar.

stats