06/04/2013

L'autèntic mètode del Barça amb dos gots i quatre copes de vi

2 min

BarcelonaEll no parla de futbol. Ell el sent, el té al cap i l'explica amb una naturalitat que fa venir ganes d'agafar una pilota i començar a jugar. Amb dos gots i quatre copes de vi sobre la taula d'un restaurant, Laureano Ruiz explica l'essència d'un rondo. Amb tres gestos a l'aire, analitza el sentit d'un desmarcatge de ruptura ( doblada ) que genera un espai ( passadís ) que algú aprofita per crear una ocasió de gol. Amb un simple moviment negatiu amb el cap, marca la diferència entre jugar a passar-se la pilota i fer passades bones, que desbordin un adversari i facin avançar un equip. No creu en les veritats absolutes del futbol, ni en els vells esquemes que limiten la defensa a l'ordre i l'atac a la inspiració. Refusa la comoditat d'alguns tècnics que, davant entramats defensius espessos, confien que "l'escletxa ja apareixerà" i aporten poques solucions per fer fluida la fase ofensiva del seu equip. I reivindica la necessitat de recuperar el regat com a factor de desequilibri.

Els llibres d'història del futbol han preferit fixar l'inici de l'exitós model de joc del Barça en Johan Cruyff i el Dream Team, però l'autèntic mètode blaugrana neix amb Laureano Ruiz el 1972, quan es converteix en entrenador del juvenil blaugrana. Cruyff i Guardiola són els herois del procés però les bases surten de Santander. El tècnic càntabre presumeix d'haver inventat els rondos el 1957, de fer servir el porter com a lliure, d'inspirar-se en l'Hongria de Hidegkuti per importar el fals 9 , de ser el primer -abans que els metges- a relacionar els problemes dentals amb els musculars i d'estructurar el futbol base per formar futbolistes de primer nivell. "És un visionari, un avançat", descriu el periodista Xavi Torres, exalumne seu i editor del llibre El auténtico método del Barça , que es presentarà dilluns a les 20.00 hores a la Sala París del Camp Nou. "L'obra és un tres en un: un manual de futbol (que inclou vídeos i tasques), un llibre d'història del Barça i un recull d'anècdotes brutal", afirma Torres.

Laureano Ruiz coneix el secret que el Barça guarda dins La Masia perquè el va inventar. Florentino Pérez li va voler comprar l'antídot, però ell, culer fidel, l'hi va negar.

stats