08/01/2013

Leo Messi, llegenda incontestable feta d'or

4 min
LA QUARTA CONSECUTIVA  Messi, amb el seu atrevit vestit de puntets de Dolce&Gabbana, just després de recollir la quarta Pilota d'Or de la seva carrera.

ZURIC (ENVIADA ESPECIAL)Leo Messi és d'or. És el rei. El millor. Indiscutible. Si encara hi havia algun dubte de la seva qualitat, o de la capacitat mundial de reconèixer-li el seu talent inesgotable, ahir va acabar d'esvair-se. Leo Messi va tornar a ser coronat com el millor jugador del món, un any més, i va recollir la seva quarta Pilota d'Or al Kongresshaus de Zuric, una fita que el destaca definitivament com el millor de la història, per davant de llegendes com Johan Cruyff, Michel Platini i Marco van Basten, premiats amb tres guardons. Fins i tot en un any que ell mateix va atrevir-se a definir com a no gaire bo comparat amb anteriors temporades més exitoses, la superioritat de Leo Messi va ser incontestable. El crac argentí va superar amb contundència Cristiano Ronaldo i Andrés Iniesta, ja que va acumular el 41,60% dels vots. Ni ajuntant tots els altres vots (23,68% per al portuguès i 10,91% per al manxec) els dos finalistes haurien pogut aconseguir un guardó fet a la mida de Leo Messi, per a frustració de Cristiano Ronaldo, que va frenar de miracle les llàgrimes davant l'enèsim premi que se li escapa. Durant tota la jornada el portuguès va voler transmetre normalitat i, fins i tot, semblava més bromista que altres dies. Com si acceptés la derrota. O com si la volgués camuflar amb una alegria forçada.

Un únic criteri: Messi

El cas és que, mentre el món encara es baralla per definir els criteris de votació (¿es valoren els títols, el rendiment individual, les accions decisives...?), Messi va fent gols, va guanyant títols, va batent rècords històrics plens de pols i va engrandint el seu palmarès, que banya en or cada mes de gener des del 2009. El seu nom sona arreu i va lligat a èxit, a somriures, a celebracions. I, a sobre, Messi té la grandesa de tornar a fer-ho fàcil, natural, com si fos inesperat. La senzillesa amb què el de Rosario va pujar a l'escenari a recollir el premi de mans de Fabio Cannavaro i els nervis que, malgrat l'experiència, li feien tremolar la veu (i que ell mateix va reconèixer) fan encara més gran la dimensió humana de l'astre més brillant que ha il·luminat el món del futbol.

"La veritat és que és increïble poder rebre un altre cop aquest premi, el quart, i que hagin sigut seguits -va dir des de darrere del faristol, com si no s'ho cregués-. És impressionant".

Agraïment a Iniesta

Messi va continuar el seu discurs, trencat amb somriures i mirades a platea, mentre acaronava la seva última Pilota d'Or: "Vull agrair aquest premi als meus companys del Barça i compartir-lo amb ells. I vull agrair-lo especialment a l'Andrés. És un orgull ser al teu costat avui i entrenar-me i jugar amb tu cada dia". També va voler fer extensiu l'agraïment als seus companys de la selecció argentina i a la gent que l'ha votat. La dedicatòria més especial, novetat d'aquesta edició, va ser per a la seva dona i el seu fill, Thiago Messi: "És el més bonic que m'ha donat Déu".

Els corresponsals de la revista France Football (que van donar-li el 13,56% dels vots) i els entrenadors (14,79%) i els capitans (13,25%) de totes les seleccions del món van tornar a considerar que els impressionants registres golejadors de Messi, autor de 91 gols, rècord absolut molt per sobre dels 85 de Gerd Müller, eren prou argument per competir amb l'Eurocopa d'Iniesta i la Lliga de Cristiano. "No ha estat el meu millor any", reconeixia l'argentí en la roda de premsa prèvia a la gala. "M'interessen més els premis col·lectius que no pas els meus individuals. Hi ha hagut altres anys amb més títols que van ser millors", va ser la senzilla anàlisi del futbolista.

Únic sobre el terreny de joc en cada partit, únic des d'ahir en el palmarès de més Pilotes d'Or guanyades, Messi va voler ser (i va ser) també l'únic que va trencar els esquemes tradicionals de vestuari, com ja comença a ser habitual en les últimes cerimònies, en què ha lluït corbatí i americana color grana. El de Rosario es va atrevir aquest cop amb un atípic vestit negre de Dolce&Gabbana amb puntets de color blanc. Andrés Iniesta, que va acompanyar l'americana i la corbata negra amb una camisa fosca, també va ser un dels més originals de la gala.

Sense sorpreses

Si el triomf de Messi semblava clar abans de començar, també era força evident que Vicente del Bosque s'enduria el guardó de millor entrenador. El tècnic de la roja va reunir el 34,51% dels vots, per davant de l'absent Mourinho (20,49%) i de Guardiola (12,91%).

Potser l'única sorpresa va ser que Miroslav Stoch, del Fenerbahçe, fos premiat amb el premi Puskás al millor gol, ja que va superar els mediàtics Neymar i Falcao.

En categoria femenina, el soccer va dominar amb claredat després de l'or olímpic aconseguit als Jocs de Londres. La nord-americana Abby Wambach es va coronar com a millor jugadora del 2012 (amb el 20,67% dels vots) i l'exseleccionadora dels Estats Units Pia Sundhage (28,59%) com a millor entrenadora.

El premi presidencial de la FIFA va ser per a Franz Beckenbauer, exjugador, exentrenador i president del Bayern de Munic.

stats