Publicitat
Publicitat

L'hora de fer un pas endavant dels actors secundaris

La baixa de Messi reforçarà el paper dels atacants que Martino ha rescatat

Amb Leo Messi a l'equip tot és més fàcil. Massa fàcil, fins i tot. Quan les coses no funcionen col·lectivament, quan el rival sembla que és -o està- millor, el Barça sempre s'ha reservat la carta de Messi. S'ha penjat a l'esquena del seu crac, com s'entén que es faci sempre amb una sortida d'emergència tan efectiva. L'eclosió de l'argentí amb Pep Guardiola el va fer passar d'aportar el 24,7% dels gols el 2008/09 al 40% del curs passat.

La influència de Messi en el joc ofensiu blaugrana ha anat creixent des de llavors. La messidependència no s'ha amagat mai -ahir tampoc ho va fer el portaveu de la junta del Barça, Toni Freixa-, interpretada com un gest sincer de reforçar l'ego del "millor futbolista del món".

La lesió muscular que apartarà Messi del terreny de joc prop de dos mesos obliga l'equip a fer un pas endavant, a reemplaçar-lo amb naturalitat i solvència, en un procés que ja ha començat a fer quan, amb l'argentí al camp, se n'ha hagut de compensar l'inestable estat físic. És l'hora que els actors secundaris guanyin protagonisme.

Justificar un fitxatge

L'actual temporada, de fet, no ha començat especialment bé per a Messi, malgrat seguir sent el líder golejador de l'equip, amb 14 gols. Al seu costat, i esperonat per un Martino molt dialogant, Alexis està oferint la seva versió més agressiva a les àrees (ja ha marcat set gols i és a dos del seu registre de l'any passat) i Neymar està justificant per què se'l va fitxar. El rendiment del brasiler està sent molt bo, tot i que més en la parcel·la d'assistències (8) que de gols (4). I fins i tot Pedro, imprecís l'any passat, està demostrant amb 6 gols que ha recuperat aquell olfacte que el va convertir en el primer de la història a marcar en sis competicions oficials diferents (Lliga, Copa del Rei, Champions, Supercopa d'Europa, Supercopa d'Espanya i Mundial de Clubs) el 2009.

Cesc, que ha de fer de Messi quan falla el fals nou , porta cinc gols. El d'Arenys és qui ha carregat sempre amb la responsabilitat golejadora de l'equip quan l'argentí no ha pogut jugar. L'any passat va marcar sis dels 27 gols del Barça en els deu partits sense Messi. Villa (6) i Alexis (5) van ser les altres figures dedicades a fer que no s'enyorés l'argentí.

Enguany ha marcat un dels sis gols que ha fet el Barça en els tres partits en què Messi no ha participat. Va ser decisiu perquè l'equip guanyés a Glasgow davant el Celtic (0-1). Adriano, Alexis (2), Neymar i Xavi són els altres actors secundaris que han hagut de donar punts amb els seus gols per absència de Messi.

El preu de jugar-ho tot

Són poques les vegades, però, que això ha passat. El preu de jugar-ho tot de l'argentí no només el paga ell en forma de fatiga, sinó que l'ha de gestionar un equip poc acostumat a ocupar el seu lloc al camp. Quan no hi ha hagut més remei, el discurs del vestidor sempre ha sigut el mateix: el repte és fer que no es noti que Messi no hi és.

Les estadístiques donen la raó al grup, que ha sigut capaç de mantenir uns percentatges de resultats molt semblants quan juga ell que quan no ho fa. En total, des del debut de Messi el curs 2003/04, el Barça ha disputat 204 partits sense l'argentí, amb un balanç de 122 victòries (59%) i 37 derrotes (18%). 388 gols a favor deixen una mitjana d'1,90 per partit, amb una estabilitat defensiva de 169 gols encaixats (0,83).

Si s'agafen les dades des del curs 2006/07, la primera temporada que Messi es consolida en la tripleta atacant del Barça de Frank Rijkaard, la xifra de partits sense Messi es rebaixa fins als 82, amb el 64% de victòries. Són només un 4% menys que en els 361 partits en què sí que hi era. L'equip segueix guanyant, però ho fa amb menys rotunditat: es marquen 2,48 gols per partit amb Messi i només 2,06 sense ell. A canvi, el Barça es converteix en un equip que encaixa menys gols (0,72) sense la seva estrella que amb ella (0,87).

Segons Toni Freixa, la lesió de Messi no és cap "problema" ni ho serà perquè "ha passat en un moment de la temporada en què l'equip està extraordinari". La tranquil·litat del portaveu ve del lideratge a la Lliga i la Champions, però, sobretot, de les alternatives ofensives de què disposa Martino: "L'equip és messidependent perquè sempre es depèn del millor jugador del món. Però aquest defecte s'ha millorat ara, tenim altres recursos que estan rendint a un gran nivell". A més, Freixa va expressar màxima "confiança en els serveis mèdics i els recuperadors" del club, i va demanar naturalitat: "Ho hem de prendre com una circumstància normal dins el món del futbol". Com ara que quan Messi no hi sigui, algú altre haurà de fer d'ell. D'ell mateix.