17/03/2013

L'orgull de ser periquito es converteix en negoci

2 min
L'orgull de ser periquito es converteix en negoci

BarcelonaUn seguidor de l'Espanyol entra en un restaurant i descobreix, a través d'alguna fotografia, una bufanda o un senzill pin, que el cambrer o el propietari és de l'Espanyol. Ja està. La connexió es completa. L'entorn es fa, de sobte, més còmode i agradable i es genera una estranya sensació de complicitat. "No és fàcil trobar gent periquita i, quan la trobes, saps que t'hi lliguen moltes coses, encara que no sàpigues res de la vida de l'altra persona", descriu Pepe Macià, promotor, juntament amb Óscar Julià, de Negocis Pericos, un projecte que consisteix en la creació d'una base de dades d'empreses portades per algun seguidor de l'Espanyol amb l'objectiu de fer comerç entre seguidors blanc-i-blaus. "Som una minoria i ens hem de fer forts entre nosaltres", afegeix Macià, que amb l'ajuda de Carlos Stampa va crear també l'adhesiu del periquito durant el boom dels adhesius del burro i el toro.

Totes dues iniciatives neixen d'una mateixa inquietud: que ningú s'amagui perquè és de l'Espanyol. "S'ha de poder dir amb el cap ben alt que s'és periquito", defensa Macià, que fa dos mesos que recull dades de més de 250 empreses que ofereixen descomptes als socis i seguidors del club. "Si sé que a dos carrers tinc un forn que regenta algú de l'Espanyol, jo hi aniré a comprar el pa amb més il·lusió", confessa Macià, que està rebent valoracions positives dels primers locals inscrits i que ja han començat a ser promocionats a través de les xarxes socials de Negocis Pericos. "Volem promoure la societat periquita", conclou.

L'antropòloga Mercedes Fernández-Martorell troba en aquesta iniciativa un "acte de resistència per evitar ser menjats per una majoria que els margina". Fernández-Martorell, però, matisa que això no és res negatiu, sinó una reacció lògica de l'ésser humà, "que fa el que pot per tirar endavant i sempre tendeix a buscar punts en comú". "En un moment de crisi com l'actual, en què l'Estat no proporciona prou alleujament, certs col·lectius prenen les seves mesures -afegeix-. I en aquest cas, el futbol i ser de l'Espanyol representa per a ells una eina social de cohesió i col·laboració". La llista d'entitats inscrites es farà pública en els pròxims dies.

stats