Misc 05/08/2013

Més que un club, més que un Tour de la Pau

El Barça acaba a Tel Aviv una visita que reforça la imatge internacional de l'entitat fora de Catalunya

i
Natalia Arroyo
3 min

Barcelona.El Barça va posar fi ahir al vespre a dos dies de visita a Israel i Palestina, en el marc d'un Peace Tour que ha reforçat la imatge de ser més que un club que té l'entitat blaugrana. L'expedició ha atapeït l'agenda d'actes institucionals, solidaris i esportius que pretenen ajudar en el procés de pau del territori i que han comptat amb la presència de les màximes autoritats de la zona. "[El que fem] és una gota a l'oceà -va dir el president Sandro Rosell-. Però aquesta gota és important".

La jornada d'ahir va portar els blaugranes al Mur de les Lamentacions; a la residència oficial del president d'Israel, Shimon Peres, a la localitat de Ramat Gan, i a l'estadi Bloomfield de Tel Aviv. Després de l'última sessió d'entrenament l'equip va tancar les maletes per enfilar cap a l'aeroport de Don Muang (Bangkok), on aterraran avui al migdia per iniciar la gira asiàtica que els enfrontarà dimecres a un combinat de Tailàndia i dissabte a un altre de Malàisia. Seran els últims partits de pretemporada que farà l'equip abans de començar la Lliga el diumenge 18 al Camp Nou contra el Llevant.

Desitjos al mur sagrat

La delegació blaugrana va començar la jornada d'ahir al Mur de les Lamentacions a Jerusalem, un dels llocs sagrats del judaisme, on van ser rebuts pel rabí del Mur, Shmuel Rabinovich, que va confessar als mitjans que fins ahir "no sabia res ni de l'equip ni de les seves estrelles" per culpa de l'aïllament en el qual viuen els ultraortodoxos jueus.

Enmig d'una enorme expectació i grans mesures de seguretat, i seguint el ritual que els obliga a cobrir-se el cap amb la kippah , els jugadors i tècnics que van voler van complir amb la tradició i van escriure els seus desitjos en un paper que després van introduir en una de les escletxes del mur.

Abans de fer-se la foto de família amb el Mur al darrere, el ministre de Turisme israelià, Uzi Landau, va lliurar a Sandro Rosell un certificat d'"ambaixador de bona voluntat d'Israel", i l'alcalde de la ciutat, Nir Barkat, va celebrar que un equip com el Barça passés "pel que és el lloc més important del poble jueu", interpretant el gest com una mostra de respecte.

Visita a Peres i Netanyahu

El mateix to d'elogi i desitjos de pau va tenir la visita de la comitiva blaugrana a la residència oficial del president d'Israel, Shimon Peres, on també hi havia el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Com dissabte havia fet Mahmud Abbas a la seu de la presidència palestina, en una visita privada, Peres va confessar que la visita del Barça "és un somni fet realitat per als nens israelians i palestins", a més d'"una contribució a la pau". "Heu arribat just a temps", va afegir en relació a les converses de pau que s'han reprès aquests dies a Washington i que són "crucials per al futur" d'Israel i Palestina.

Peres va destacar els valors que transmeten els èxits blaugranes, que no s'han limitat a "aconseguir un altíssim nivell de futbol", sinó a enviar també "un missatge de solidaritat, d'amistat, de tenir cura dels febles". "Sou els missatgers de la pau. Sou estimats per milions de persones i els oferiu el vostre amor. Moltes gràcies", va dir per concloure un discurs en què també va tenir paraules de suport i record a Tito Vilanova.

Poc després, i abans d'un entrenament d'exhibició amb nens i nenes a l'estadi Bloomfield davant més de 14.400 espectadors, Xavi, Messi, Iniesta i Piqué van fer una visita a nens malalts de càncer a Kfar Hamacabiá, on van tornar a coincidir amb Benjamin Netanyahu. "Aquest és un dia per donar esperança als nens", va comentar el primer ministre israelià a un canal esportiu local.

Netanyahu va estar acompanyat de la seva dona, que també va aplaudir aquest tipus d'iniciatives perquè "transmeten una gran esperança i forces per continuar" i va recordar que la majoria dels nens "estan entre tractament i tractament".

Exhibició i entrenament

L'acte va precedir un últim clínic formatiu per a 40 nens -20 seleccionats pel ministeri d'Educació d'Israel i 20 més del Centre Shimon Peres per la Pau- que va tenir lloc a Yofa, una de les zones menys afavorides de Tel Aviv. Un dels organitzadors de l'acte, Ido Sharir, va reconèixer que l'expectació per assistir a l'entrenament "va ser màxima" i que es van repartir entrades a més de 1.500 nens israelians i 500 palestins. Es van necessitar fins a 500 autocars per desplaçar els milers d'aficionats, que provenien de diversos punts d'Israel. En acabar, l'equip va fer un entrenament en solitari per seguir millorant físicament.

Un dels capitans de la plantilla, Xavi Hernández, va valorar positivament "l'experiència d'estar en contacte amb nens i joves palestins i israelians". "La gent ha gaudit de la nostra visita i nosaltres hem intentat correspondre'ls i posar el nostre petit gra de sorra per la pau i la convivència entre aquests dos pobles", va dir per concloure el Peace Tour blaugrana.

stats