14/03/2013

Tres segons d'esforç i 50 metres d'estalvi

2 min

BarcelonaLa remuntada del Barça al Milan es va construir des de molts aspectes del joc (apostar per Villa com a davanter entre centrals, carregar el joc per banda dreta amb les arribades d'Alves, ser estables per l'esquerra amb un extrem que no exigís incorporacions constants a Jordi Alba, i fer passar el joc inicial per Piqué, Xavi i Busquets per connectar amb Messi a partir de tres quarts de camp i no abans) però es va sostenir sobre una base defensiva situada molt més amunt que en partits anteriors. Davant de l'àrea rival, de fet. L'equip de Vilanova i Roura va recuperar l'esperit més agressiu sense pilota per ofegar el seu rival en els primers segons després de perdre-la.

El Barça, necessitat com estava, va anar a buscar l'origen de tot. Com si tornar a començar fos el millor camí per no acabar. L'equip va recuperar aquella màxima que Pep Guardiola va fer condició indispensable del seu primer any i que va introduir al manual dels jugadors durant la pretemporada per terres escoceses. "Quan tinguem la pilota, no la podem perdre. I quan la perdem, hem de córrer per recuperar-la", assegura Guillem Balagué (autor de la biografia autoritzada Another way of winning ) que va dir el tècnic en el seu primer discurs davant la plantilla. La següent feina de Guardiola i Vilanova va ser conscienciar l'equip que destinar tota l'energia als primers segons després de fallar una passada evitaria el desgast d'haver de córrer enrere. Tres segons a màxima intensitat per evitar una carrera llarga. Ahir el Barça va tornar a fer-ho per monopolitzar la pilota i provocar brevíssimes possessions del Milan. El Barça va recuperar 22 pilotes més que a l'anada a San Siro (65 a Milà i 87 al Camp Nou) i va aconseguir que els italians fossin més imprecisos (97 pèrdues a la tornada, per 77 de l'anada). D'una pèrdua d'Ambrosini, Iniesta va inventar el 2-0 de Messi, i d'una anticipació de Mascherano, es va fer el 3-0, obra de Villa.

L'asturià va ser el primer a desplegar la teranyina defensiva que, després, tots els jugadors -també Messi- completaven amb moviments sincronitzats i intensos. El futbolista més pròxim a la pilota en el moment de la pèrdua es llançava ferotgement sobre el milanista que l'havia recuperat per incomodar-li el contraatac. Els dos companys més pròxims s'hi acostaven per bloquejar les línies de passada curta, i obligaven els italians a llançar en llarg abans del que volien, sense que Niang, Boateng i El Shaarawi haguessin tingut temps de completar el desplegament i permetent a Jordi Alba (14), Mascherano (13), Piqué (10) i Busquets (13) recuperar la pilota. La sensació d'angoixa dels rossoneri va ser total, i l'èxit del Barça, rotund. Com en els vells temps.

stats